Rotterdamse startup wil de Nederlandse industrie veiliger laten werken

Bouwbedrijven zijn na een ongeluk meer bezig met het afwentelen van de schuld, dan met het verbeteren van de veiligheid. Dat blijkt uit een recent rapport van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV). Dat rapport verscheen naar aanleiding van het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport, waarbij bouwvakkers aan de dood ontsnapten. Helaas heeft de bouw niet alleen last van deze problematiek. Tagpoint Training, een Rotterdamse startup, wil zorgen dat de hele Nederlandse industrie veiliger gaat werken. Daarom ontwikkelde het een schaalbare e-learning oplossing die voor gedragsverandering moet zorgen.
CEO van Tagpoint, Egbert Vennik, heeft een achtergrond als bestuurder bij Scherpenzeel en Van Gansewinkel. Daar ontdekte hij dat veiligheid op de werkvloer beter kan en moet. Vennik: “Ik heb in het verleden twee dodelijke bedrijfsongelukken meegemaakt. Toch vond de overheid dat het bedrijf waar ik werkte de veiligheid op regel- en kennisniveau goed organiseerde. Dat is precies wat er nu nog helaas misgaat in industrie en de bouw: er is een groot verschil tussen kennis en gedrag. Je kan wel je theorie-examen rijbewijs halen, maar je rijdt dan nog niet veilig. Er moet meer aandacht komen voor veilig gedrag, in plaats van nog meer regelgeving en certificaten op het gebied van veiligheid.”
Schaalbare veiligheidsoplossing
Naar aanleiding van de dodelijke bedrijfsongevallen vroeg Vennik zich af: hoe zorg ik ervoor dat werknemers veilig werken? “Daarom is Tagpoint opgericht. Met onze e-learning oplossing leren professionals in de industrie aan de hand van serious gaming en quizzing risico’s te herkennen. Dat zorgt voor aantoonbaar veiliger gedrag. Zo wordt er echt veiliger gewerkt in de bouw.”
“Deze schaalbare oplossing is opvallend in zo’n traditionele sector als de industrie. Volgens ons is het nodig om verder te kijken dan traditioneel leren, dat vaak beperkt is op het niveau van kennis en certificaat. Daarvoor zijn drie redenen. Alleen door middel van interactie verander je gedrag. Daarnaast hebben professionals in de bouw niet bepaald heimwee naar hun studieboeken. Vroeger ging leren in de bouw klassikaal, maar dat is niet zo doeltreffend en kostenefficiënt als individuele leermodules.”
Het bedrijf geeft daarbij aan continu te zoeken naar nieuwe technieken. Vennik: “Misschien gebruikt een volgende upgrade van Tagpoint wel Augmented Reality (AR) of Virtual Reality (VR).”
Professor en industrie steunen Tagpoint
Vanuit het bedrijfsleven en de wetenschap is er steun voor de missie en methode van Tagpoint. Zo stelt Ron Fennema, Divisie Directeur bij Vebego (met meer dan 26.000 werknemers), het volgende: “Bij alle bedrijven waar ik directeur ben geweest waren kennis, certificaten, middelen en beleid over veiligheid goed op orde. Maar de mensen gedroegen zicht niet altijd veilig. Ik heb lang gezocht naar een oplossing hiervoor en steun nu Tagpoint omdat mijns inziens Tagpoint deze oplossing daadwerkelijk biedt.”
Prof. dr. Jop Groeneweg is Hoogleraar aan de TU Delft, docent cognitieve psychologie aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in risicomanagement. Groeneweg: “In onze complexe wereld is het niet eenvoudig om te weten wat veilig is en wat niet. Dit moeten we onze hersens aanleren, medewerkers trainen in het laten herkennen van risico’s en concrete gedragsalternatieven bieden. De modules van Tagpoint zijn een welkome aanvulling op het bestaande veiligheidsbeleid. Het aangeboden materiaal en de manier waarop dit aangeboden wordt is van hoge kwaliteit.”
Over Tagpoint Training
Tagpoint Training is opgericht in 2016 met als doel om werknemers veiliger te laten werken. Daarvoor is echte gedragsverandering nodig, in plaats van slechts het opdoen van kennis. Inmiddels gebruiken onder meer Saferail, A&M recycling, Trespa/Arpa en Beelen de innovatieve veiligheidsoplossing van Tagpoint. Zie voor meer informatie: https://www.tagpointtraining.com.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.