Industry Wire

Geplaatst door VPRO

SCHEIN is live! De webshop waar niks is wat het lijkt

SCHEIN is de nieuwe shopping destination waar jíj bepaalt hoeveel winst de CEO krijgt, en hoeveel de makers van het kledingstuk. Kortom, je bepaalt helemaal zelf hoeveel je voor de kleren in je winkelmand over hebt én waar je geld terechtkomt. SCHEIN is een interactief verhaal van VPRO Tegenlicht dat je meeneemt achter de schermen van de kledingindustrie.

Via SCHEIN willen we gebruikers op een verrassende en confronterende manier laten zien wat voor invloed hun keuzes hebben door de kosten en baten inzichtelijk te maken. Open je de applicatie en klik je op een product, dan begint het verhaal. Een verhaal waarbij er keuzes gemaakt moeten worden:

Wil je veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden? Dan gaat de prijs van je product omhoog, maar zorg je er wel voor dat textielarbeiders in bijvoorbeeld Bangladesh een betere toekomst tegemoet gaan.

Wil je een T-shirt gemaakt van katoenmix of 100% biologisch en traceerbaar katoen? Die eerste keuze is weliswaar goedkoper voor jou, maar kost de planeet een heleboel.
En hoeveel winst gun je de CEO van onze modeketen? Zij gaan er vaak met de buit vandoor, terwijl ze iedereen op hun fast fashion-pad berooid achterlaten. Ook jij als consument, want jij blijft achter met een T-shirt waarvan de naden het binnen een paar wasbeurten begeven en je de gaten er nog net niet in kijkt.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Jij verdient goede kleren, de makers verdienen een leefbaar loon en goede omstandigheden en de wereld verdient minder fossiele industrie en gif in de grond. Dus, wat mag het worden?

Gebruikers kunnen kans maken op een van de duurzame Joline Jolink x Bas Kosters shirts door SCHEIN te delen op Instagram en @vpro_tegenlicht te taggen.

Kijk hier rond in de webshop van SCHEIN
https://schein.vpro.nl/

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht