Industry Wire

Geplaatst door Siteimprove

Siteimprove en Stichting Accessibility werken samen aan een digitale wereld zonder drempels

Siteimprove en Stichting Accessibility hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De belangrijkste doelen zijn het delen van kennis en het bevorderen van bewustwording van digitale toegankelijkheid op de Nederlandse markt. Siteimprove is een softwarebedrijf dat onder meer de gezondheid en toegankelijkheid van websites in kaart brengt. Stichting Accessibility is het onafhankelijke Nederlandse expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT-toegankelijkheid en maatschappelijk verantwoord digitaal ondernemen.

De noodzaak van digitale toegankelijkheid
In de fysieke wereld is toegankelijkheid al de normaalste zaak van de wereld. Maar nog lang niet iedere website is toegankelijk voor mensen met een beperking. Eén op de vijf internetgebruikers geeft aan een functiebeperking te hebben en kan daarom problemen ervaren bij het gebruikmaken van diensten en informatie op websites. Dankzij hulpapparatuur kunnen deze mensen vaak uitstekend internetten, maar dan moeten websites wel op de juiste manier zijn gebouwd.
Nederland werkt aan wetgeving voor digitale toegankelijkheid van overheidsinstanties. Uiterlijk op 23 september 2018 zal deze wet in Nederland in werking treden: het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Websites en mobiele apps van overheidsinstanties moeten vanaf die datum gefaseerd gaan voldoen.
Sinds 1 januari 2017 is daarnaast de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte vernieuwd waarmee iedereen in onze maatschappij, ook digitaal, recht heeft op gelijke behandeling. Dit houdt in dat bedrijven en overheden hun (digitale) aanbod zo toegankelijk mogelijk moeten maken.

Gedeelde kennis en expertise
“Wij kijken erg uit naar deze samenwerking,” zegt Auke Grondsma, Managing Director Benelux bij Siteimprove Europe. “Het is een overeenkomst waar beide organisaties veel baat bij zullen hebben, omdat we allebei werken aan een digitaal toegankelijker Nederland. Samen hebben we een enorme schat aan kennis en expertise en we kunnen elkaar dan ook alleen maar versterken.”

“Wij zien kansen om samen de bewustwording rond het thema digitale toegankelijkheid te bevorderen” vertelt Henk van de Beld, directeur-bestuurder van Accessibility. “We participeren al in een Europees project en samen hebben we een groot netwerk waarmee we in Nederland veel mensen kunnen bereiken.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht