Software scale-up Klippa doneert servercapaciteit aan Corona-project van Stanford

Groningen, 20 maart 2020 – Het Groningse softwarebedrijf Klippa doneert vanaf vandaag ongebruikte servercapaciteit aan folding@home van Stanford University. De universiteit probeert een behandeling voor het COVID-19 virus te vinden door het complexe proces van eiwitvouwing te simuleren. Er is veel computing power nodig voor de talloze berekeningen en bedrijven kunnen hun ongebruikte capaciteit inzetten.
Yeelen Knegtering, ceo en medeoprichter van Klippa: “We zijn een jong en vitaal softwarebedrijf en we willen niet stilzitten tot deze crisis voorbij is. Aangezien we niet actief zijn in de medische branche, kunnen we niet rechtstreeks bijdragen aan het vinden van medicatie, maar we zijn bereid alles te doen wat we kunnen. Daarom hebben we besloten deel te nemen aan een Graphics Processing Units-project van folding@home.”
Folding@home gebruikt de verwerkingscapaciteit van netwerkcomputers voor hun simulaties. Door zoveel mogelijk potentiële bewegingen van eiwitten te simuleren, kunnen zij erachter komen hoe men ziekten zoals COVID-19 kan behandelen. Virussen gebruiken eiwitten om ons immuunsysteem te onderdrukken en zichzelf te reproduceren. Om het coronavirus aan te pakken, wil folding@home begrijpen hoe deze virale eiwitten werken en hoe zij therapeutica kunnen ontwerpen om ze te stoppen.
Het project heeft 1 miljoen donateurs nodig en de software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
Over Klippa
Klippa is een Groningse scale-up die in 2015 werd opgericht door zes IT-specialisten. Het bedrijf heeft als doel om omslachtige documentstromen te digitaliseren en automatiseren aan de hand van moderne technologieën, zoals machine learning en OCR. Inmiddels heeft het tech-bedrijf ook een kantoor in Amsterdam, bedient het meer dan duizend klanten in het binnen- én buitenland en heeft het diverse productlijnen in de markt. Dit zijn bijvoorbeeld apps en software voor het verbeteren van administratieve processen, het scannen van bonnen en facturen, declaratieverwerking, identiteit validatie en data-extractie.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.