Technologiekunst toont de ethische dillema’s van digitalisering

19 november 2015, Den Haag – Tijdens het jaarcongres van ECP is vandaag technologie-kunst te zien. Deze kunstvorm laat toeschouwers zien wat er technisch allemaal al mogelijk is en laat hen daarnaast de ethische dilemma’s ervaren waar techniek en digitalisering ons voor plaatsen. Met de The Innovation Engine van Frederik de Wilde heeft de expositie ook een wereldwijde primeur: nog niet eerder is dit werk aan het publiek getoond. ECP heeft op de expositie tevens de eerste Icarus Award uitgereikt aan Nederlandse technologie kunstenares Tanne van Bree.
“De kunstenaars van deze expositie ‘De informatiesamenleving: de droom of val van Icarus’ maken in hun werken gebruik van kennis van verschillende disciplines zoals filosofie, architectuur, natuurwetenschap en computerwetenschap. Hierdoor creëren zij een bijzondere en creatieve reflectie op en toekomstbeeld van onze informatiesamenleving die onze verbeeldingskracht soms ver te boven gaat en ons juist daarom aan het denken zet,” zegt Arie van Bellen, directeur ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, organisator van de expositie in samenwerking met het Beeld van de deFusie en Impact! van de TU Delft. “De expositie laat ons ook zien dat we die samenwerking tussen verschillende disciplines nodig hebben om de kansen voor de toekomst van de informatiesamenleving te kunnen duiden en pakken.”
Tanne van Bree wint Icarus Award 2015
ECP heeft vandaag de Icarus Award 2015 uitgereikt om aandacht te vragen voor de rol die wetenschap en kunst samen hebben bij het veranderen van onze houding ten opzichte van technologische mogelijkheden van nu en de toekomst. De onlangs afgestudeerde Tanne van Bree ontving de Award voor haar werk Artificial Ignorance. Dat speelt in op de snelle opkomst van kunstmatige geheugenvormen die oneindig kunnen voortbestaan – zoals internet – en de consequenties ervan op hoe we herinneren en vergeten. Prof. Peter-Paul Verbeek – jurylid van de Icarus Award – vindt het werk van Van Bree ‘erg fraai: levenskunst met technologie, vergeten om te herinneren. Het laat zien dat het niet gaan om het vechten tegen technologie, maar juist om het ermee omgaan’.
Primeur: The innovation Engine van Frederik de Wilde
Voor het eerst is dit werk van Frederik de Wilde over ‘deep neural networks’ te zien voor het publiek dat hierdoor de mogelijkheden van artificial intelligence ervaart. Het kunstwerk is gebaseerd op interactie tussen biologische en technologische systemen en bestaat uit plexiglas met elektronica en computerschermen. Een computerscherm toont realtime beelden die door artificial intelligence gecreëerd zijn. De software herkent feilloos een bril, een koffiekopje, stropdas, etc. en vervormt deze tot beelden uit de natuur. Een touchscreen laat het publiek tegelijkertijd ontdekken wat een computer ‘ziet’ als deze aan het processen is. De analyse van de computer verschijnt in beeld en is te horen via ‘text to speech’. De Wilde maakte dit werk in samenwerking met Wyoming University Amerika en ontving een beurs van UW Biodiversity Institute voor de gedeeltelijke realisatie van het kunstwerk.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.