Industry Wire

Geplaatst door Xiaomi

Tien jaar is pas het begin: het tienjarig bestaan van Xiaomi

Amsterdam, 11 augustus 2020 –Ter ere van het tienjarig bestaan van technologiemerk Xiaomi gaf Lei Jun, voorzitter, CEO en oprichter van het merk een speech over de ontwikkeling van Xiaomi door de jaren heen. Hij koos voor een speech in plaats van een groot en uitbundig feest, omdat ook Xiaomi te maken heeft met de gevolgen van de coronapandemie. De samenvatting van de speech vind je hieronder.

Het begin
Toen Lei Jun het merk met verschillende vrienden oprichtte, waren er drie categorieën spelers op de smartphonemarkt: de internationale merknamen, de vier Chinese ‘draken’ en de zogenaamde copycats. Deze markt werd gedomineerd door de internationale merknamen, inclusief Samsung, Nokia en Motorola, die behoorlijk hoge prijzen vroegen voor hun toestellen. Jun vertelde dat hij – als groot smartphone-fan – vond dat dat anders moest. Hij wilde een smartphone op de markt brengen die niet alleen uitblonk in kwaliteit, maar ook voor iedereen betaalbaar zou zijn.

Hoewel Xiaomi zich in het begin richtte op besturingssystemen, ontstond volgens Jun al snel de drang om ook aan de slag te gaan met smartphones. De eerste smartphone die bij Xiaomi van de band rolde, de Xiaomi Mi, had een verkoopprijs van 1.999 RMB (omgerekend zo’n 240 euro). Jun beschreef in zijn speech hoe die prijs ontstond – oorspronkelijk zou het toestel namelijk 1.499 RMB gaan kosten, maar daarmee zou het bedrijf verlies maken. Doordat ze samenwerkten met de allerbeste leveranciers voor onderdelen, was de productieprijs namelijk flink gestegen. Om in elk geval gelijk te spelen, werd de verkoopprijs opgehoogd naar 1.999 RMB.

De ups en downs
Dat het niet alleen maar goed kon blijven gaan, beschreef Jun ook. Sterker nog, volgens hem stond Xiaomi in 2016 aan de rand van de afgrond: de verkopen kelderden en Jun moest zelfs zelf de smartphone-afdeling gaan runnen. Ondanks de moeilijkheden trok Jun wel belangrijke lessen uit deze periode. Zo kwam hij alles te weten over de hardwaresector, het hele bedrijfsproces van R&D tot de supply chain en van projectmanagement tot proces-follow-up.
De moeilijkheden in 2016 waren volgens Jun vooral te wijten aan de prijs van de Xiaomi-producten. Veel Chinese consumenten geloven dat goedkoop gelijkstaat aan slechte kwaliteit. In 2017 wist Xiaomi ze eindelijk te overtuigen dat dat in hun geval níet zo was.

Het succes
In het derde kwartaal van 2014 verkocht het merk de meeste smartphones in China en stond het wereldwijd zelfs op de derde plaats qua verkopen. Internationale investeerders waren enthousiast over de performance van Xiaomi en begonnen steeds vaker te vragen of het merk niet wereldwijd verkocht kon worden.

Jun vertelde hoe hij en zijn medeoprichters overtuigd waren van het mogelijke succes van Xiaomi op internationaal niveau, maar alvorens die sprong te wagen wilden ze eerst op kleinere schaal testen in India. De eerste toestellen werden daar in juni 2014 verkocht. Inmiddels heeft het merk over de hele wereld een basis trouwe fans vergaard.

Tien jaar is pas het begin
Jun beschreef in zijn speech drie momenten in de ontwikkeling van het bedrijf die voor hem extra bijzondere mijlpalen zijn:
– De beursgang van het bedrijf
– De verhuizing naar de Xiaomi Campus in 2019
– De vermelding op de Fortune Global 500-lijst

In tien jaar tijd heeft het bedrijf veel meegemaakt. Het begon samen te werken met partners, maakte smartphones voor iedereen betaalbaar en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van mobiel internet. Daarnaast ging Xiaomi naast smartphones ook andere producten produceren, zoals smart bands, robotstofzuigers, luchtreinigers, elektrische steps en nog veel meer.

De volledige Engelstalige speech van Lei Jun is hier te lezen.

###

Over Xiaomi Corporation
Xiaomi Corporation is opgericht in april 2010 en staat op 9 juli 2018 (1810.HK) genoteerd aan de Main Board van de Hong Kong Stock Exchange. Xiaomi is een internetbedrijf met in de kern smartphones en slimme hardware die is verbonden met een IoT-platform.
Met een even grote nadruk op innovatie en kwaliteit streeft Xiaomi voortdurend naar een hoogwaardige gebruikerservaring en operationele efficiëntie. Het bedrijf bouwt onophoudelijk geweldige producten met eerlijke prijzen om iedereen in de wereld te laten genieten van een beter leven door middel van innovatieve technologie.

Xiaomi is momenteel het op drie na grootste smartphonemerk ter wereld en heeft een toonaangevend IoT-consumentenplatform opgericht, met meer dan 252 miljoen slimme apparaten die op het platform zijn aangesloten, met uitzondering van smartphones en laptops. Momenteel is Xiaomi aanwezig in meer dan 90 landen en regio’s over de hele wereld.
In juli 2019 haalde het bedrijf voor het eerst de Fortune Global 500-lijst, met een 468e plaats onder alle bedrijven en een 7e plaats onder de internetbedrijven. Xiaomi is het jongste bedrijf op de Fortune Global 500-lijst van 2019. In mei 2020 stond het bedrijf weer op de Forbes Global 2000-lijst en steeg op de ranglijst naar de 384e plaats.

Meer informatie over Xiaomi vind je via deze link.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht