Twee op de drie online verkopers laat kansen liggen

Twee op de drie kleinere online verkopers heeft geen eigen webshop en laat daarom grote kansen liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van forsa, in opdracht van STRATO, onder kleine online verkopers (omzet tot maximaal 1 miljoen euro).* Verder stelt 40% van de ondervraagden dat een eigen online shop een essentiële factor is in het opbouwen van een goede klantrelatie. Wie producten of diensten via verschillende online kanalen verkoopt, heeft in een eigen webshop verreweg het grootste aantal terugkerende klanten.
Meerwaarde van koppelingen met online marktplaatsen niet bekend
Online verkopers laten ook kansen liggen bij het integreren van externe verkoopkanalen. Slechts weinig verkopers gebruiken de koppelingen voor online marktplaatsen die in veel webshops zijn ingebouwd, hoewel meer dan de helft van de online verkopers met een eigen webshop óók producten aanbiedt via marktplaatsen als eBay, Amazon en Google Shopping. Ook bij STRATO maakt slechts 18 procent van de verkopers gebruik van deze koppelingen.
Vaste klanten op marktplaatsen zorgen voor onnodige kosten
“Het is verstandig om niet alleen op online marktplaatsen je producten te verkopen, maar ook in je eigen webshop. Dat schept een sterkere klantenbinding”, stelt dr. Christian Böing, CEO van STRATO. “Wie zijn vaste klanten via een marktplaats laat kopen, betaalt bovendien hoge tarieven. Wees dus slim en gebruik marktplaatsen vooral om nieuwe klanten te werven, om die vervolgens naar je eigen webshop te lokken. Dit kunnen online verkopers het beste doen met webshops waar ze meerdere platformen eenvoudig aan kunnen koppelen.”
Technische en juridische struikelblokken bij het bouwen van een webshop
Het configureren van de eigen webshop is niet altijd even makkelijk. Er zijn drie grote struikelblokken: een gebrek aan technische kennis, te weinig kennis over juridische aspecten van e-commerce en het risico op veiligheidsproblemen. Daarom zoekt de helft van de kleine online verkopers hulp bij het configureren van de webshop. Een kwart van hen schakelt zelfs een zelfstandige webshopexpert in.
SaaS maakt het bouwen eenvoudig
“Moderne SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) maken het aanzienlijk eenvoudiger voor online verkopers. Deze oplossingen zijn vaak de beste manier om zelf een webshop te bouwen”, stelt Böing. Met STRATO Webshops kunnen kleine online verkopers snel en eenvoudig een webshop bouwen. Programmeerkennis is hiervoor niet nodig. De webwinkels zijn gecertificeerd door TrustedShops, wat in de meeste gevallen juridische problemen voorkomt, bijvoorbeeld doordat alle elementen op productpagina’s op de juiste manier zijn geplaatst. Bovendien krijgen klanten van STRATO korting bij ICTRecht voor het aanmaken van juridische teksten, zoals algemene voorwaarden of het privacybeleid voor de online shop. Voor het onderhoud en de beveiliging van de webshops is STRATO verantwoordelijk.
.shop-domeinextensie: de prijs is bepalend
Het onderzoek vroeg online verkopers ook naar hun mening over het nieuwe .shop-domein. Van de ondervraagden toont 43 procent interesse, ongeacht waar ze hun producten verkopen. Van de verkopers die al een eigen webshop hebben, overweegt zelfs de helft een .shop-domein te registreren. De meeste geïnteresseerden laten hun beslissing afhangen van de prijs. De domeinextensie .shop wordt waarschijnlijk nog dit jaar ingevoerd, als een van de circa 500 nieuwe topleveldomeinen.
STRATO Webshops: optimaal beveiligd
STRATO Webshops zijn een SaaS-oplossing van ePages waarmee online verkopers zonder programmeerkennis een webwinkel kunnen starten. Er zijn ruim 50 gratis branche- en designtemplates beschikbaar, evenals een groot aantal betaalde templates, waarmee elke webshop volledig individueel kan worden vormgegeven. Alle gegevens van de webshop zijn ondergebracht in de krachtige datacenters van STRATO in Duitsland. Deze opslag voldoet aan de strenge Duitse privacywetgeving, die internationaal tot de strengste behoort. Kijk voor meer informatie op www.strato.nl/webshop.
* Representatief onderzoek van forsa in opdracht van STRATO, met 219 respondenten in Duitsland van 14 jaar en ouder die producten of diensten via internet verkopen met een jaaromzet van maximaal 1 miljoen euro. Het onderzoek liep van 5 tot 16 februari 2016.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.