Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Antwerpen

Universiteitsbibliotheek publiceert historische prenten als Linked Open Data en vrij van auteursrechten

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek maakt via Wikidata en Wikimedia Commons historische prentencollecties beschikbaar als Linked Open Data en vrij van auteursrechten

Collecties
De historische prentencollecties van de Universiteit Antwerpen zijn al een tijdje digitaal beschikbaar voor het grote publiek. In 2015 lanceerde de afdeling Bijzondere Collecties eerst de elektronische catalogus van het Prentenkabinet van de universiteit, een collectie van ongeveer 1350 prenten, geproduceerd tussen de 15de en 21ste eeuw, over de geschiedenis en stadsontwikkeling van Antwerpen.

In 2017 kwam daar nog een tweede catalogus bij, die van de Collectie Thijs, een verzameling van circa 1100 devotieprenten en -teksten, opnieuw met bijzondere aandacht voor het Antwerpse.

Wikimedia Foundation
Deze catalogi bieden gespecialiseerde informatie met afbeeldingen in hoge resolutie en zijn op die manier een ware schatkamer voor allerhande onderzoekers en geïnteresseerden. Alleen blijkt het in de praktijk niet altijd eenvoudig om deze bronnen op het spoor te komen. Hoewel de catalogi vrij beschikbaar zijn als onderdeel van het Anet-netwerk, is het voor veel gebruikers, zeker buitenlandse of leken in het vak, vaak zoeken naar een naald in een hooiberg. Voor dat soort gebruikers is het veel gemakkelijker om informatie te vinden via grote kanalen zoals Wikipedia. Deze bekende online encyclopedie is deel van een groter geheel, de Wikimedia Foundation, die bijvoorbeeld ook de databank Wikidata en de mediabank Wikimedia Commons beheert.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht