Vector Fabrics kan met nieuwe impuls meer snelheid maken

Het is de nachtmerrie van elke autofabrikant: een complete autoserie moet worden terugroepen vanwege een storing in de software. Als het aan Vector Fabrics ligt, behoort dat tot het verleden. Het bedrijf, dat zijn kernactiviteit binnenkort concentreert in het Gelderse Zaltbommel, is gespecialiseerd in zogenoemd multicore programmeren. Hun technologie voorkomt onder meer kritische fouten in de duizenden regels software die veelal leiden tot terugroepacties. PPM Oost investeert samen met Newion Investments en Point-One Innovation Fonds in Vector Fabrics om hun analysetools verder te ontwikkelen.
Vector Fabrics ontwikkelt tools die inspelen op de trend van fabrikanten, uit onder meer de automotive, consumentenelektronica en medische wereld, om steeds meer processoren in hun apparaten te stoppen. Deze processoren moeten de rekenkracht van de apparaten vergroten waardoor ze (veel) sneller worden, meer kunnen en minder energie verbruiken. Een bekend voorbeeld zijn de quad- en octacore processors, dus met vier en acht processors, in de nieuwste smartphones.
In de praktijk ontstaan bij de aansturing van de extra processoren twee soorten problemen. Ten eerste wordt de programmeercode van de software een stuk ingewikkelder, waardoor meer fouten optreden. Ten tweede blijken apparaten, bijvoorbeeld smartphones, nog steeds hoofdzakelijk op één processor hun werk te doen, zegt Martijn Rutten, CEO en medeoprichter van Vector Fabrics. “De bestaande software is eigenlijk niet geschikt voor multicore processors. Fabrikanten worstelen er enorm mee het werk daadwerkelijk te verdelen over de meerdere processoren en dat goed parallel te laten lopen.”
Bij Vector Fabrics, waar ongeveer twintig mensen werken, beheersen ze die techniek wel. Hun technologie vertelt de programmeur hoe de software moet worden aangepast om de rekenkernen parallel te kunnen laten werken. Dezelfde technologie voorkomt ook dat kritische fouten ontstaan in de duizenden regels programmeercode in de software.
Innovatie
Behalve voor de verdere ontwikkeling gebruikt Vector Fabrics het geld ook om potentiële klanten te overtuigen dat de analysetools daadwerkelijk zo goed werken als het beweert. “Ons probleem is het standaard probleem van disruptieve innovatie. Het bestaat nog niet, is heel technisch en bedrijven kunnen niet geloven dat het echt doet wat we zeggen”, vertelt Rutten. “Softwarebedrijven hebben jarenlang gepoogd om hun software automatisch te optimaliseren voor de multicore chips. Steeds weer was de conclusie dat er geen oplossing is voor dit complexe probleem. Vector Fabrics laat zien dat dit nu wel kan. Er gaat veel tijd en geld zitten om dat over de bühne te krijgen bij de grote fabrikanten.”
Potentie
Rutten en zijn twee medeoprichters zijn er onlangs in geslaagd een wereldspeler in de consumentenelektronica te overtuigen van hun innovatieve tools. Dat resulteerde in een langjarige overeenkomst. Volgens Marius Prins, directeur van PPM Oost, een bewijs van de potentie van Vector Fabrics. “We leven in een tijd dat apparaten steeds meer moeten kunnen en alsmaar sneller moeten werken. Om aan die hoge eisen te kunnen voldoen, gaan de ontwikkelingen snel. De tools van Vector Fabrics kunnen daarin het verschil maken. Niet alleen voor smartphones, maar ook voor medische apparatuur en voor het veiliger maken van onze auto’s”, zegt Prins.
“We zijn trots dat we vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) een bijdrage kunnen leveren aan die innovatie. Wij geloven in de techniek en de slimme mensen bij Vector Fabrics. We zijn ervan overtuigd dat ze kunnen uitgroeien tot een wereldspeler.”
PPM Oost investeert in Vector Fabrics samen met Newion Investments en Point-One Innovation Fonds, twee bestaande aandeelhouders. Rutten: “We zijn blij dat deze drie partijen ons vertrouwen. Disruptieve innovatie vereist investeerders die niet alleen snappen dat de ontwikkeling tijd kosten, maar ons die tijd ook geven om de technologie breed in de markt te zetten.”
PPM Oost
Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) investeert met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel in kansrijke bedrijven die bijdragen aan een florerende economie in Oost-Nederland. Met een totale fondsomvang onder beheer van circa € 290 miljoen heeft PPM Oost geïnvesteerd in meer dan 185 ondernemingen.
Newion Investments
Newion is sinds haar oprichting in 2000 een van de meest succesvolle investeringsmaatschappijen in haar segment. De portfolio omvat onder meer Vector Fabrics, Collibra, iWelcome, Reasult, MaPS System en 24i Media. Newion investeert vanuit haar derde fonds van € 50 miljoen en richt zich op business technology/software bedrijven in de Benelux. Belangrijkste investeerder in Newion II is het European Investment Fund, via het “Competitiveness and Innovation Framework Programme”(“CIP”) van de Europese Unie.
Point-One Innovation Fonds
Point-One Innovation Fonds is een Nederlands vroege fase investeringsfonds dat heeft geïnvesteerd in een negental jonge bedrijven in de nanotechnologie, embedded systemen inclusief halfgeleiders, embedded software, mechatronica en fotonica.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.