Video machtig middel om expertise te claimen

Het bereik van zendende media neemt de laatste jaren steeds verder af. Dit komt enerzijds omdat er steeds meer kanalen bijgekomen zijn die de aandacht van de consument vragen. Anderzijds bepalen professionele afnemers en consumenten steeds vaker zelf welke informatie voor hen relevant is. Om de doelgroep efficiënt te blijven bereiken, moeten bedrijven nieuwe technieken inzetten. Een manier om afnemers te binden is content marketing: het maken, aanbieden en verspreiden van content die aansluit op een behoefte om zo nieuwe relaties aan te gaan en bestaande relaties te versterken.
Thought leadership
Het doel van content marketing varieert. Voor toeleveranciers in de bouw leent het zich goed voor het claimen van expertise of zogenoemde ‘thought leadership’. Door middel van een goed stuk content is het mogelijk om de rol van de expert te claimen en zo relevant te zijn en te blijven. Mensen willen tegenwoordig bewijs van kunde. Dit bewijs wordt geleverd door het delen van kennis.
Video: relevantie vereist
Bij content marketing gaat het erom informatie aan te bieden waar een doelgroep echt iets aan heeft. Een van de manieren waarop toeleveranciers dit kunnen bereiken, is via een instructievideo. Vertrouwen in de toepassing is voor zowel de professionele verwerker als voor de klussende particulier belangrijk. Een video biedt inzicht in de mogelijkheden van een product en kan ingezet worden in de voorbereiding van een klus. Voor de gebruiker met een smartphone kan het zelfs een handige middel zijn tijdens het gebruik van de materialen.
Hoe meer sterke content gepubliceerd wordt, hoe meer autoriteit geclaimd wordt. Hierbij kan nog een stapje verder worden gegaan. Als een fabrikant van isolatiemateriaal ook goede informatie geeft over ventilatie van het huis of de laatste energieregelgeving, claimt hij zijn expertise op een nog groter vlak. Daardoor wordt zijn beoogde kennis over zijn kernproduct waarschijnlijk nog hoger ingeschat.
Onderzoek: draagvlak voor video
De kansen voor de inzet van video zijn aanzienlijk. Gemiddeld vindt iets meer dan eenderde video een geschikte manier om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Ruim eenderde verkiest een instructievideo boven papieren of digitale handleiding. Opvallend is dat gemiddeld ruim 40% van de ondervraagde partijen de eigen producten te ingewikkeld vindt voor een korte film. De vraagstelling refereert hierbij wel aan een grens van 60 seconden. Wellicht dat dit ook meespeelt in het hoge percentage. Een instructiefilm zal in de praktijk vaak langer duren.
Van beweren naar bewijzen
Voor A-merken geldt vaak dat zij de positie van thought leader claimen. Indien goed uitgevoerd kan videomarketing een rol spelen in het behalen of uitbreiden van deze positie. Video is een krachtig medium om aan de naambekendheid te werken. Voor onbekendere merken is het een geschikt medium om meer top of mind te komen en direct de gekozen propositie te bewijzen aan de hand van inhoudelijk goede, betrouwbare, nuttige en makkelijk te delen informatie.
De nog altijd toenemende populariteit van het online bekijken van video en de mogelijkheden voor het claimen van expertise, pleiten voor aandacht. Het is aan de marketeer om te kijken wat deze relatieve nieuwe vorm van content marketing voor de organisatie kan betekenen. De uitdaging is de komende jaren om oude en nieuwe media zo in te zetten dat ze elkaar versterken. Stil blijven staan is geen optie. Wat door de eigen organisatie via oude kanalen wordt beweerd, kan door de concurrentie via video namelijk in twee minuten worden bewezen.
BouwKennis Marketingmagazine
Het BouwKennis Marketingmagazine is het vakblad voor de strategische beleidsmaker in de bouw-, vastgoed-, en installatiebranche. Afgelopen magazine stond in teken van de invloed van de dubbele dip op de nu geldende trends en de toekomst van het merkenbeleid. Het bevat onder andere de laatste nieuwbouwprognoses van BouwKennis en de visies van merkengoeroes Rik Riezebos en Roland van Kralingen. Het BouwKennis Marketingmagazine biedt zijn lezers vier keer per jaar nieuwe handvatten die toepasbaar zijn bij de dagelijkse werkzaamheden en beschrijft belangrijke ontwikkelingen als eerste. Kijk voor meer informatie over het BouwKennis Marketingmagazine op de websiteof neem contact op met Maurice van Dijk (+31 (0)10 206 69 96, vandijk@bouwkennis.nl).
Noot voor de redactie:Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Leo Kranenburg (+31 (0)10 206 69 96 of kranenburg@bouwkennis.nl). Wanneer u (delen van) dit bericht publiceert, ontvangen wij graag een bewijsexemplaar. U kunt dit versturen naar: BouwKennis B.V., Max Euwelaan 51, 3062 MA Rotterdam.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.