Vlaams minister-president Jan Jambon trapt virtuele Exportbeurs af met versterkt korps Vlaamse techdiplomaten

Om exporterend Vlaanderen een duw in de rug te geven en de economische relance mee te ondersteunen, organiseert Flanders Investment & Trade (FIT) van 9 tot en met 11 februari de Exportbeurs 2021. Deze derde editie van de beurs vindt volledig virtueel plaats en verwelkomt dit jaar meer dan 1303 bedrijven met internationale plannen en projecten. De Exportbeurs vormt de ideale gelegenheid voor Vlaams minister-president Jan Jambon en gedelegeerd bestuurder van FIT Claire Tillekaerts om het uitgebreide team van technologieattachés voor te stellen. In de strijd tegen COVID-19 evolueren wetenschap en technologie met een ongeziene snelheid. Meer dan ooit investeert FIT nu in de internationale vermarkting van Vlaamse innovatie door techdiplomaten uit te sturen naar 10 innovatieve hotspots wereldwijd.
FIT haalt sterk Science & Technology-team aan boord
Tijdens een virtuele kennismaking vanuit de Virtual Classroom op de Barco Campus in Kortrijk, besprak het uitgebreide Science & Technology-team van FIT hun opdracht met Vlaams minister-president Jan Jambon en Claire Tillekaerts, CEO van FIT. Het agentschap heeft 10 techpoten: in New York, Palo Alto, Parijs, Londen, Kopenhagen, München, Mumbai, Singapore, Guangzhou en Tokio. Daar versterken technologieattachés en techdeputy’s de economische diplomatie en focussen op een of meer van deze 3 domeinen: Digital Tech, Health Tech en Climate Tech. Op 1 februari haalde FIT 4 nieuwe technologieattachés (TA’s) aan boord:
• John Baekelmans, voormalig CEO van Rombit, ging op 1 februari aan de slag en vertrekt binnenkort naar New York (Health Tech met link naar Digital Tech);
• Kim Demeyer, voormalig directeur Thermal & Renewable Energy bij Tractebel Engie, start op 1 maart en vat post in Singapore (Climate & Digital Tech);
• Maarten Lambert, voormalig Investment Manager bij Capricorn Partners, startte op 1 februari en bereidt zich voor op zijn vertrek naar Kopenhagen (Health & Climate Tech);
• Peter Tanghe, voormalig China Business Development Consultant bij imec.istart, startte bij FIT op 1 februari en vat als TA post in Guangzhou (Digital Tech).
Deze professionals vervoegen technologieattachés Ralph Moreau (Climate Tech) en Wim Sohier (Digital Tech) in Palo Alto en Jan Wauters in Parijs (Digital & Health Tech), die samen al meerdere jaren ervaring op de teller hebben als Vlaamse techdiplomaten. De TA’s in München (Digital & Health Tech) en Tokio (Digital & Health Tech) alsook de techdeputy’s in Londen (Digital & Health Tech) en Mumbai (Climate & Digital Tech) gaan ten laatste in de zomer van 2021 aan de slag in hun Science & Technology Office.
Vlaamse export herstelt voorzichtig
Tijdens de openingssessie voor de Exportbeurs 2021 – te bekijken op www.exportbeurs.be – maakten Vlaams minister-president Jan Jambon en Claire Tillekaerts de recentste exportcijfers bekend. In de eerste 10 maanden van 2020 kende de Vlaamse goederenexport een terugval van 10,10% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat resultaat ligt in lijn met het EU-gemiddelde (-10,97%) en een stuk lager dan het historische exportverlies van 21,4% in het tweede kwartaal van 2020.
In welke mate de wereldwijde heropstoot van COVID-19 de Vlaamse exportresultaten in het laatste kwartaal beïnvloeden, valt nog af te wachten. Vooral in Europa, dat goed is voor 35% van de mondiale goederenhandel en voor 75% van de totale Vlaamse goederenuitvoer, hield het coronavirus immers opnieuw zwaar huis.
Extra subsidies in het kader van COVID-19 en de brexit
De exportcijfers tonen ook aan dat Vlaamse exporteurs zelfs op het hoogtepunt van de coronacrisis operationeel bleven. Exportbedrijven gaven blijk van initiatief, durfden berekende risico’s nemen en legden een innovatieve mindset aan de dag. Stuk voor stuk eigenschappen die hen geen windeieren leggen nu de wereldhandel langzaam aantrekt.
Om Vlaamse bedrijven extra impulsen te geven om te exporteren en hun afzetmarkten te diversifiëren, lanceert FIT vandaag bijkomende steunmaatregelen in het kader van zowel COVID-19 als de brexit. Deze maatregelen maken deel uit van de 30 miljoen euro die aan FIT werd toegekend binnen ‘Vlaamse Veerkracht’, het relanceplan van de Vlaamse Overheid.
Exportbeurs als katalysator voor internationaliserend Vlaanderen
Dat FIT zijn uitgebreide team technologieattachés aan de vooravond van de Exportbeurs lanceert, is geen toeval. Net als de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers (VLEV’s) en adviseurs Internationaal Ondernemen (AIO’s) van FIT – die allemaal present tekenen op de Exportbeurs – ondersteunen ook de technologieattachés (TA’s) mee de internationale ambities van Vlaamse bedrijven en van buitenlandse bedrijven op zoek naar een vestigingslocatie in de EU.
Tijdens de virtuele Exportbeurs 2021 krijgen exportbedrijven en kandidaat-exporteurs de kans om 42 beurstanden van dienstverleners te bezoeken. Ze kunnen bovendien hun exportplannen een-op-een bespreken met 100 buitenlandse vertegenwoordigers, netwerken in een chatzone en deelnemen aan 43 seminaries. En dat alles van 9 tot en met 11 februari 2021, in een volledig digitaal nagebouwde beurshal op www.exportbeurs.be.
De interesse vanuit exporterend Vlaanderen is groot. Daags voor de start van de Exportbeurs registreerden zich al 1302 Vlaamse bedrijven. In totaal staan er tijdens de driedaagse beurs bovendien 1225 afspraken met FIT-experten ingepland.
Quotes
Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade): “Ook in virtuele vorm is de Exportbeurs een katalysator voor internationalisering. En dat is broodnodig in tijden van corona. Zakenreizen zijn niet evident omdat er vaak strenge restricties gelden, terwijl de prospectie-inspanningen van exporteurs niet onderbroken mogen worden. Ook hun bestaande contacten met klanten en partners moeten ze zien te onderhouden. Het economische en diplomatieke netwerk van FIT speelt daarbij een cruciale rol. Vanuit hun buitenlandse posten dichten zij de kloof tussen vraag en aanbod die COVID-19 opwerpt.”
Jan Jambon (Vlaams minister-president): “Export, goed voor 1 op de 3 Vlaamse jobs, is een levensader van de Vlaamse economie en een basispijler van de economische relance. Wetenschap en technologie bewerkstelligen die relance meer dan ooit. Om innovatieve Vlaamse producten en diensten op de radar van buitenlandse markten te krijgen en te houden, is de Vlaamse economische diplomatie nu structureel versterkt met 10 Science & Technology Offices. Zowel tijdens als na de Exportbeurs vormen zij een extra troef voor Vlaamse techbedrijven die het letterlijk ver willen schoppen in de wereld.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.