VSParticle wint deelname aan start-up programma MIT

Op dinsdagavond 24 februari heeft VSParticle de STARTUP Competitie gewonnen. Deze competitie is een samenwerking tussen de TU Delft en MIT om ondernemerschap onder studenten te bevorderen. De winnaars van de competitie gaan volledig gesponsord drie maanden naar MIT in Boston om daar aan de Global Founders’ Skills Accelerator (MIT GFSA) deel te nemen.
Pitch
De finale vond plaats tijdens het Entrepreneurship Forum in de Aula van de TU Delft. Voor een vol auditorium hadden de zes bedrijven, PowerWindow, VSParticle, Atmos UAV, Samsara, Beacon en CoH co., anderhalve minuut de tijd om hun start-up te pitchen en enkele vragen van de jury te beantwoorden. De winnaar werd het bedrijf dat Delftse technologie naar de markt brengt, bijna klaar is voor demarkt en het meest baat zal hebben bij het verblijf bij MIT. Dat is VSParticle.
VSParticle
Aaike van Vugt en Tobias Pfeiffer zijn de grondleggers van VSParticle. Met hun achtergrond in Chemical Engineering aan de TU Delft ontwikkelden ze een technologie die het gebruik van nanodeeltjes vergemakkelijkt. In de huidige processen zijn de productie van nanodeeltjes en de integratie in het uiteindelijke product nog van elkaar gescheiden. Daardoor zijn er nog een hoop extra processen nodig om de nanodeeltjes tijdelijk te stabiliseren. VSParticle introduceert een “one-step process” waarin de nanodeeltjes worden geproduceerd en in dezelfde stap meteen worden geïntegreerd in het uiteindelijke product. Het eindresultaat zijn schone nanodeeltjes op de juiste plek in het product voor een fractie van de huidige prijs. Aaike van Vugt: “We willen producten van de volgende generatie naar de markt brengen”.
Prestigieus startup-programma
De MIT Global Founders’ Skills Accelerator is een jaarlijks terugkerend programma voor studenten van MIT en het meest vooraanstaande ‘student accelerator’ programma ter wereld. Elk jaar worden er behalve tien teams van MIT ook vier teams van andere universiteiten geselecteerd. Door de nauwe samenwerking tussen de TU Delft en MIT mag er dit jaar een team van Delftse studenten deelnemen. Van juni tot en met augustus worden de teams klaargestoomd voor het bedrijfsleven en worden ze begeleidt in het ontwikkelen van hun start-up. Gedurende deze drie maanden kunnen de teams tot $20,000 verdienen door maandelijks gestelde doelen te behalen. Begin september presenteren de teams hun start-up aan grote investeerders uit het Amerikaanse bedrijfsleven in de hoop genoeg startkapitaal te verwerven voor een vliegende start van hun onderneming.
Selectie
Begin februari heeft een selectie van de inzendingen, bestaande uit studententeams van de TU Delft, voor de STARTUP Competitie kunnen pitchen voor een jury tijdens de halve finale. De vijf beste pitches namen deel aan de finale. De winnaars van het vak ‘Turning Technology into Business’ vormden dit jaar de zesde kandidaat.
Entrepreneurship Forum
Het Entrepreneurship Forum is een evenement dat jaarlijks zo’n 1000 studenten trekt en wordt georganiseerd door YES!Delft Students. Hier delen oprichters en CEO’s van succesvolle bedrijven hun verhaal met studenten. Tussen hun presentaties door pitchen de finalisten van STARTUP. Zo ontstaat een interessante mix van lezingen van de gevestigde orde enerzijds en pitches van aanstormend talent anderzijds.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.