Deel dit artikel
-

Politiek: verplicht lokale omroepen op digitale tv

De politiek wil aanbieders van digitale tv en IPTV verplichten ook lokale publieke omroepen digitaal door te geven. Dat bleek voorafgaand aan een kamerdebat over de digitalisering. Lokale omroepen staan nu op het gebied van digitale en internet-tv buitenspel. Kabelbedrijven, Digitenne, KPN en Tele2/Versatel bieden hen niet digitaal aan.

Lokale publieke omroepen, waarvan er honderden zijn, zijn op dit moment niet te zien op de digitale paketten van kabelmaatschappijen, op Digitenne van KPN en op de internet-tv (IPTV) van Tele2/Versatel. Het Amsterdamse AT5 is op Digitenne een uitzondering. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt ertoe bereid uiteindelijk bij wet een doorgifteplicht voor alle publieke omroepen aan te nemen, zodat alle tv-aanbieders ook verplicht worden regionale en lokale publieke zenders digitaal door te geven.

Onder meer regeringspartijen VVD, CDA en D66 lijken het er al over eens dat voor alle publieke zenders een doorgifteplicht moet gelden, of het nu analoge of digitale tv of radio betreft. D66-Kamerlid Bert Bakker liet deze week in het Radio 1-programma Radio Online al weten dat hij ook een digitale doorgifteplicht voor lokale omroepen wil laten opnemen in een wetsvoorstel. Daarbij gaat het niet alleen om digitale radio, maar ook om de digital kabel, digitale ether-tv (Digitenne) en internettelevisie (IPTV). VVD-kamerlid Charlie Aptroot is het met hem eens. Ook CDA-parlementariër Atsma wil één lijn trekken.

De politiek reageerde daarmee op de open brief die de lokale omroepen verenigd in de OLON stuurden. PvdA-Kamerlid Martijn Van Dam heeft wel twijfels bij de claims van de lokale omroepen dat ze veel kijkers kwijtraken door de opkomst van digitale tv-vormen. "Op de kabel kan je altijd nog met je afstandsbediening terugschakelen naar analoog om naar de lokale omroep te kijken. Laat de OLON eerst maar eens met een onderzoek bewijzen dat ze echt kijkers kwijtraken doordat ze niet in het digitale pakket zitten van de kabelmaatschappijen," zegt Van Dam tegen Emerce.

Voor IPTV is het een ander verhaal, vindt het PvdA-kamerlid. "Nu is in de wet nog een onderscheid tussen omroepnetwerken en telecommunicatienetwerken. Dus de doorgifteverplichting geldt op dit moment nog niet voor Tele2/Versatel of straks KPN, omdat zij uitzenden via de telecomkabel. Maar we moeten uiteindelijk naar een must-carry voor alle netwerken, voor elke gebruikte techniek. Dat wil ik wel in de wet laten opnemen."

'Technisch kan het wel'
Technisch is het volgens OLON geen enkel probleem, behalve bij Digitenne dat nu nog een beperkte capaciteit heeft. OLON-voorzitter Pieter de Wit: "Het is geen enkel probleem met de huidige digitale techniek de omroepinfrastructuur zo aan te leggen dat lokale uitzendingen mogelijk zijn. Analoog is dat geen enkel probleem, en digitaal zou toch meer mogelijk maken?" Volgens hem kunnen lokale omroepen prima digitaal aanleveren of kan de aanbieders de analoge signalen anders gemakkelijk omzetten naar digitaal.

Volgens UPC-woordvoerder Ronald van der Aart lopen er gesprekken met de OLON, maar wil het kabelbedrijf over de kwestie voorlopig niets kwijt. Erik Jan Gelink, manager video van UPC, oppert echter tegenover Emerce dat lokale omroepen hun content wel on demand aan zouden kunnen bieden op het digitale platform van UPC. "Wij zijn hierin het verst van alle Nederlandse kabelbedrijven," aldus Gelink.

Volgens hem is het ook technisch wel mogelijk om uiteindelijk per locatie zenderaanbod te veranderen, zodat livekanalen van lokale omroepen eventueel wel aangeboden zouden kunnen worden via de UPC-settopbox. "Maar dat wil niet zeggen dat we dit gaan doen. Als ik daarover iets zou zeggen, zou ik binnen UPC op de muziek vooruitlopen. UPC moet voor heel Europa over lokale content nog een standpunt innemen," aldus Gelink tegen Emerce.

'Maar het is te duur'
KPN-woordvoerster Caroline Ubachs zegt dat het telecombedrijf in onderhandeling is met de OLON over de mogelijkheden voor het uitzenden van lokale tv via IPTV dat KPN later dit jaar zal introduceren. KPN wil sowieso alle regionale zenders aanbieden op IPTV, maar lokale zenders vooralsnog niet. "Op die manier ontstaat de situatie dat je wel in de stad Groningen naar Omroep Zeeland kan kijken naar niet naar de lokale tv-zender," zegt OLON-voorzitter Pieter de Wit.

Een Tele2-woordvoerder liet bij de introductie van IPTV twee weken geleden weten dat regionale en lokale zenders voorlopig niet het IPTV-pakket opgenomen zullen worden. Dat gebeurt pas als er 'voldoende vraag naar blijkt te zijn'.

UPC, KPN en Tele2 zeggen ook dat de kosten die gemoeid zijn met het aanbieden van lokale omroepen erg hoog zijn. Onzin, vindt De Wit. "Die zijn zeker niet meer dan een ton per gemeente. Ze hebben wel miljarden over voor de invoering van digitale tv. UPC geeft zelfs gratis settopboxjes weg. Van die bonus van topman Essent hadden veel lokale omroepen in het Essent digitale pakket kunnen worden opgenomen."

DAB-frequenties
Donderdagavond sprak de Kamer over de overgang van analoog naar digitaal. Officieel zou het Kamerdebat vooral gaan over de uitschakeling van de FM-radiozenders en de invoering van digitale etherradio via DAB (Digital Audio Broadcasting). DAB-frequenties voor commerciële, regionale en lokale zenders moeten nog verdeeld worden. De landelijke publieke omroepen zijn al anderhalf jaar via DAB te beluisteren, maar ook bij DAB is nog niets geregeld voor lokale publieke omroepen. Alle lokale digitale frequenties (L-Band) worden mogelijk als één pakket geveild.

Van Dam vindt ook dat staatssecretaris Medy van der Laan er sneller voor moet gaan zorgen dat sowieso de landelijke publieke zenders bij alle tv-aanbieders gratis te zien zullen zijn. Op dit moment is bijvoorbeeld op Digitenne alleen Nederland 2 gratis te zien, maar Nederland 1 en 3 niet. Daarvoor is een abonnement met smartcard van Digitenne of KPN nodig.

Deel dit bericht

5 Reacties

Harm

eerst alle zendapparatuur verkopen, en je dan met de inhoud bemoeien, die vlieger gaat natuurlijk niet op. Als KPN straks in buitenlandse handen valt, dan hebben ze helemaal niks meer in te brengen. 

Harrie

Laat de lokale omroepen hun kanalen via Internet uitzenden, is veel efficiënter en goedkoper. Dat boost ook de Internet TV settopboxjes, veel interessanter dan al die IPTV en DTV bij elkaar.

Arie

Gezellig, Alles digitaal, en dan middels DRM ervoor zorgen dat je voor alles apart moet gaan betalen, en opnemen met je net aangeschafte DVD-recoreder niet meer mogelijk is.De tijjd dat we s'avonds gezellig met elkaar op straat door zullen brengen komt weer terug, want de Nederlander heeft er een broortje dood aan om voor TV een cent te veel te betalen. Stom, dat die overheid in die digitale loby van de entertainment wereld is getrapt.

Peter Lofstrom

Voordat er over doorgifte van lokale omroepen wordt gesproken zou er eerst maar eens een discussie moeten worden gevoerd over de wijze waarop nu lokale televisie wordt gemaakt. Dit is namelijk om te huilen. Ik durf de stelling aan dat de meeste lokale omroepen onrechtmatig een zendvergunning hebben gekregen zonder de voorwaarde om lokale tv te maken gezien het feit dat de huidige lokale omroepen veelal alleen maar kabelkrantjes worden getoond, die paar uur TV die ze maken oneindig vaak herhalen en lokale producties die niet onder hun zeggenschap zijn gemaakt buiten de deur houden (vorm van machtsmisbruik). Lokale TV omroepen houden zo zelf de ontwikkeling van lokale tv tegen. Het zijn allemaal potentaatjes die hun verworven rechten koste wat kost verdedigen. Is deze wijze televisie maken en de sfeer eromheen interessant voor de kijkers en producenten op lokaal niveau? Is dit het waard om door te geven? Kom op. Te triest voor woorden. Ik daag de OLON en specifiek meneer Pieter de Wit uit om uit te leggen hoe hij denkt dat de lokele televisie verder moet worden ontwikkeld mede gezien de opkomst van internet only gebaseerde TV kanalen op lokaal niveau? Want nu zie ik alleen maar een tegenhouden(uit zelfbescherming) door die loakle omroepen van ontwikkelingen. Dus als je het hebt over doorgifte van lokale omroep dan moet je het ook hebben over doorgifte van lokale content die niet gemaakt is in opdracht van die omroep, over de algehele wijze van tv maken door een lokale omroep. Pas dan zul je zien dat lokale TV zich zal ontwikkelen en een volwaardiger partij kan worden in de markt. Zonder goede content is er geen markt voor de lokale omroep en is doorgifte zinloos en kosten verspillend. En o ja het alleen maar over techniek hebben is natuurlijk makkelijk om de discussie waar het werkelijk over moet gaan, de wijze hoe de inhoud wordt gemaakt en georganiseerd, te omzeilen.  Kijk naar Kanaal7.com (ongesubidieerd initiatief)Jouw Regio in Beeld

piet

nou nou niet van die grote woorden

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond