Deel dit artikel
-

SpotaJob “maakt iedereen betaalde headhunter”

Geld verdienen door werkzoekende vrienden op een vacature te wijzen. Daar draait de startende Nederlandse vacaturesite SpotAjob om. “Vacatures plaatsen is gratis bij ons. Een bedrijf betaalt enkel een bonus als de positie opgevuld wordt”, aldus oprichter Michel op ’t Landt.

In november ging SpotAjob.nl van start en vorige week eindigde de reclamecampagne die de vacaturesite korte tijd hield op Radio 538. Een groep investerende vrienden betaalde voor de ontwikkeling van de banenzoeker en de promotiecampagne, die vermoedelijk vervolg krijgt op de radio, het web en in tijdschriften.

"Een radiospot levert vooral naamsbekendheid op. Dat is toch nodig voor een beginnend bedrijf." Michel op 't Land begon twee maanden geleden een site die anders is dan de andere vacaturesites. "We werken op basis van 'no cure, no pay'. Een bedrijf plaatst zijn vacature op SpotAjob en geeft een eenmalige bonus aan degene die ervoor zorgt dat de vacature uiteindelijk wordt opgevuld."

Volgens Op 't Land speelt zijn site in zekere in op de opkomst van profielensites als LinkedIn, Hyves en Xing. Die sites bevatten eveneens de mogelijkheid om een bevriende banenzoeker de tip te geven dat er ergens een vacante positie is. SpotAjob isoleert dat element en vormt de basis van zijn dienstverlening.

Iedereen, ook niet-banenzoekers, kan zich aanmelden bij de site. Gebruikers krijgen het stempel 'spotter'. Een spotter houdt in de gaten of er een interessante baan voor een vriend verschijnt. Als hij zijn vriend tipt en deze vriend de baan krijgt, ontvangt de spotter een vergoeding. Het zoekende bedrijf bepaalt de hoogte van de vergoeding.

Belangstellenden hoeven niet dagelijks naar de site om te zien welke banen worden aangeboden. Ze kunnen zich per RSS en e-mail over nieuwe vacatures laten informeren.

De radiocampagne op Radio 538 zorgde ervoor dat er nu 88 vacatures op de site staan en er 1.016 spotters zijn. De 'prijzenpot' bevat nu ruim 66.000 euro, te verdelen onder hen die een vriend aan een baan helpen. Booz Allen Hamilton, bijvoorbeeld, looft 3.000 euro uit aan degene die een Hoofd Communicatie & Marketing aanbrengt.

Op 't Land: "We zijn met een aantal sites in gesprek om onze dienst daar op aan te bieden, onder meer mediabedrijven en vacaturesites. Dat bijt elkaar niet. SpotAjob is een aanvulling op de bestaande dienstverlening van een vacaturesite, omdat het meer het karakter van 'tell a friend' heeft."

Het plaatsen van een vacaturetekst op SpotaJob is gratis, maar als de positie vervult wordt via de site krijgt Op 't Land 25 procent van de bonus met 1.000 euro als minimum. Aangezien de vacaturesite voornamelijk voor HBO- en WO-banen bedoeld is, is dat een alleszins redelijke vergoeding meent de bedenker.

Deel dit bericht

5 Reacties

Lonneke

Leuk initiatief! Lijkt veel op het al een tijdje bestaande http://www.YorZ.com. En ik geloof dat dat inmiddels een succesvolle site is.

Pieter Bas Vencken

Concept bestaat exact zo in Amerika sinds ik denk een jaar of twee. Mooie copy actie dus. Kan werken maar er zit een addertje onder het gras. Ondanks het feit dat persoonlijke netwerken vaak een perfecte bron van kwalitatieve kandidaten zijn kan hier het effect de verkeerde kant op gaan. Het is mogelijk je hele zakelijke (vrienden)kring op een makkelijke manier aan te bevelen met in het achterhoofd een fijne beloning op het moment dat er een klik ontstaat tussen een van deze mensen en een zoekende werkgever. Resultaat kan een extra belasting vormen voor werkgevers die zoeken naar personeel. Immers in een krapper wordende arbeidsmarkt (zeker op het niveau van HBO/WO personeel) wordt het al vrij snel aantrekkelijk om middels deze site met hagel te gaan schieten door je gehele netwerk actief te promoten

Thomas Berden

NOTE.nl is een soortgelijke website, die bestaat ook al een tijdje.

Wouter Tebbe

Stond er laatst niet een artikel in Emerce over Zubka.com.

Zyco

Een vergelijkbare initiatief bestaat ook in Belgie http://www.xpertize.be. Wel done!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond