Deel dit artikel
-

Reis door Silicon Valley (I)

In het Computer History Museum worden we voorgesteld aan Cees Jan Koomen. Cees Jan heeft diverse start-ups begeleid en was voorheen onder andere President van Philips Digital Video Group. De Valley sprak hem meteen al aan, in 1980. Het verschil met Europa is dat we daar werken om te leven terwijl ze in de Valley zeggen: ‘ mijn werk is mijn leven.’ Die can do mentaliteit vindt hij geweldig.

Dit is deel 1 van het verslag van de studiereis van Fast 50 naar Silicon Valley

Cees Jan maakt deel uit van de Band of Angels, een groep investeerders die zich richt op het investeren in en begeleiden van startende ondernemers. Van de zestig tot negentig aanvragen in de maand wordt er gemiddeld per maand een gehonoreerd. De bottom line van zijn verhaal luidt dat als je naar de Valley gaat het alles of niets is. Langzaam groeien is er niet bij, het even aankijken ook niet. De groep wordt wakker geschud.

Faillet

Failliet gaan is hier een hele reële optie en zelfs goed voor je cv. Dat zijn wij stabiele Nederlanders niet zo gewend. Egbert Hendriks van Hinttech heeft vorig jaar al een kantoor in San Francisco geopend. Zijn lessons learned noemt hij: "gewoon beginnen, local management en local presence en begrijpen hoe het businessmodel bij je klanten werkt…"

Bij Meyer Sounds ontmoeten we Peter Laanen (onder andere oud CEO bij Ex'pression college for digital arts). Meyer Sounds is een fabrikant van speakers en luidsprekers voor onder andere grote concertzalen, bioscopen, pretparken en boten. Het hippie echtpaar John en Helen Meyer leidt ons rond door hun met passie doordrenkte productiehallen.

De kers op de taart is een bioscoopzaal, waar we naar een fragment van Master and Commander kijken. Een heftige belevenis met trillende stoelen en prachtig geluid. Passie voor het product en het ondernemen wordt ons hier wel heel duidelijk gemaakt.

Ex'pression College

Onze volgende stop is bij het Ex'pression College for digital arts. Deze school voor audio, video, animatie is zeer vooruitstrevend. De door Eckart Wintzen, in een eerder leven oprichter en directeur van BSO, opgerichte multimedia heeft ruim 1000 studenten.

Per jaar wordt er op basis van een strenge selectie een beperkt aantal studenten aangenomen op deze vooruitstrevende opleiding van 2,5 jaar. De school is 24/7 open en er zijn per jaar drie weken vakantie voor de studenten: in de zomer, met kerst en in het voorjaar. Verder zijn ze dag en nacht met toewijding bezig met hun passie; muziek, animaties, games, video en design.

Het slagingspercentage is hoog (tussen 90 en 95 procent). De meeste afgestudeerde digitale artiesten kunnen meteen bij bedrijven als Disney en Pixar terecht. De voorzieningen voor de studenten zijn technisch zeer geavanceerd. De verhouding studenten / docenten is 9 : 1.

About: deze reis?

Silicon Valley is het hart van innovatie en snelle groei. Nadat in 2001 de dotcomzeepbel uit elkaar spatte is de Valley er inmiddels weer helemaal bovenop gekomen. Reden voor een aantal snel groeiende Nederlandse technologiebedrijven om een studiereis naar dit interessante gebied te maken. Achttien CEO's van Fast 50 bedrijven verzamelden zich vanochtend op Schiphol voor een 11 uur durende vlucht naar het warme Californië. De redenen voor de reis zijn legio, de een wil zich hier vestigen, de ander is hier al gevestigd en wil een werkbezoek combineren met een leerzame reis. Sommigen doen het voor de onderlinge contacten en weer anderen zijn gewoon benieuwd naar de plek waar Google en Apple ontsproten zijn. Zo kwam het dat de oprichters/ CEO's van Nederlandse bedrijven Webprint, Irex, Initi8, Hippo, Skillthing, Mirror 42, Publitas, BusinessBase, I-wood, Makayama, Web Power, Hinttech en I-real aan het eind van de middag in San Francisco aankwamen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond