Deel dit artikel
-

Ask.com gooit zoekopdrachten weg

Om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen, gaat zoekmachine Ask.com zoekopdrachten weggooien. Totaal anoniem surfen, blijft echter een illusie.

Met de lancering van de dienst AskEraser op Ask.com poogt het bedrijf tegemoet te komen aan internetters die zich zorgen maken over hun privacy. Gebruikers kunnen hun zoekgeschiedenis door Ask.com laten verwijderen door de AskEraser aan te zetten.

De site plaatst een cookie dat 24 maanden vers blijft en ziet daarmee dat het de zoekopdrachten van de betreffende gebruiker moet vergeten. Ask.com meldt niet na hoe lang het de ontvangen zoekopdrachten verwijdert. Het Nederlandse Ixquick is daar duidelijk in: na 24 uur worden de logfiles vernietigd.

Het idee dat internetters helemaal anoniem kunnen surfen, blijkt een illusie. Voor onderhoudsdoeleinden kan de ‘digitale shredder’ uit worden gezet. En ook als de Amerikaanse overheid iemand in het oog wil houden, is AskEraser een wassen neus.

Daarnaast is Ask.com voor zijn inkomsten afhankelijk van Google-advertenties. Bij iedere zoekopdracht worden op basis van de zoekwoorden advertenties bij Google AdWords opgehaald. Die informatie kan Ask niet vernietigen, zo erkent het tegenover de New York Times.

Het Nederlandse filiaal van Ask.com biedt de weggooidienst niet aan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond