Deel dit artikel
-

eBay verdubbelt in rubrieksadvertenties

Het Marktplaats.nl-model, gratis advertenties, begint aan te slaan bij veilingbedrijf eBay. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers meldt het een verdubbeling van aantal bezoekers aan dit soort handelssites. eBay ziet, algemeen genomen, vooral groei buíten de VS.

Maandelijks bezoeken gemiddeld 70 miljoen consumenten Marktplaats-achtige sites die eBay internationaal exploiteert onder de bedrijfsnaam Kijiji. Dat is 101 procent meer dan een jaar geleden. Het bedrijf gaf vorig jaar al aan veel groei in dit segment te verwachten.

"Rubrieksadvertenties, advertenties en handel in online tickets zijn de belangrijkste drijvers van de omzetgroei in dit kwartaal", schrijft eBay in een toelichting op de kwartaalcijfers (.Pdf) die het gisterenavond presenteerde.

32,5 procent omzet uit veiligmodel

In de drie maanden tot eind maart boekte eBay een omzet van 2,2 miljard dollar, een toename van 24 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De nettowinst steeg met 88 miljoen dollar tot 460 miljoen.

Het merendeel van de omzet is tegenwoordig afkomstig van buiten de Amerikaanse landsgrenzen: 55 procent. En daar bevindt zich ook de groei. eBay boekte daar afgelopen jaar tientallen procenten groei met zijn handelsplatform (54 procent), Paypal (43 procent) en Skype (83 procent). Ín de VS lagen die cijfers rond of onder de 10 procent.

Daarnaast blijkt het veilingmodel ook gestaag aan belang in te boeken bij eBay. Bij de oprichting van het bedrijf in 1995 was 100 procent van de omzet nog afkomstig uit online veilingen. Nu is dat nog 32,5 procent.

In het afgelopen kwartaal was 68 procent van de eBay-omzet afkomstig uit veilingen en rubrieksadvertenties, maar 42 procent dáárvan werd gerealiseerd via verkopen tegen een vaste prijs. Veiling per opbod verliest aan vaste verkoopprijzen en rubrieksadvertenties.

13,6 cent maandomzet per Skype-gebruiker

Het handelsplatform eBay heeft 84 miljoen geregistreerde gebruikers. Die groei van slechts 1 procent viel analisten tegen. Die gebruikers verhandelden gezamenlijk voor 16 miljard dollar via eBay. Hoeveel handel er via sites als Marktplaats.nl en andere Kijiji-sites van eigenaar wisselde, rapporteert eBay niet.

De 2,2 miljard dollar omzet vindt voor 1,5 miljard zijn origine in de afdeling Marketplaces (eBay, Stubhub, Marktplaats.nl, Kijiji), 581 miljoen dollar bij Paypal en de omzet bij Skype kwam uit op 126 miljoen dollar.

Skype boekte afgelopen kwartaal een omzet van 126 miljoen dollar, een plus van 11 miljoen in drie maanden en een plus van 28 miljoen in een half jaar. Skype heeft 309 miljoen geregistreerde gebruikers, 33 miljoen meer dan vorig jaar en 114 miljoen meer dan een jaar geleden. Dat is 13,59 dollarcent per klant per maand, een getal waar amper groei in blijkt te zitten.

Bron foto: limemonkey (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond