Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: eBay en Graigslist botsen hard

De strijd tussen eBay en Craiglist treedt in volle glorie naar buiten. Er gaan geruchten over een hoger Microsoft-bod voor Yahoo, terwijl Yahoo’s mogelijke prooi AOL een scherpe opbrengstdaling noteert. Een kabelaar wil een krant kopen terwijl Britse tv-zender samen het web op gaan.

De uitgebreide speculaties over Yahoo en Microsoft blijven nog in zwang. Volgens Wall Street Journal is Microsoft genegen om haar bod te verhogen van 31 naar 33 dollar per aandeel Yahoo. Maar dan moet Yahoo de banden met Google verbreken. Yahoo op haar beurt onderhandelt nog over overname van AOL van Time Warner.

AOL staat er bepaald slecht voor, zo bleek uit de kwartaalcijfers van Time Warner: de daling van de operationele inkomsten van AOL met 74 procent (van ruim 1 miljard tot minder dan 300 miljoen dollar) was de belangrijkste oorzaak van de netto winstdaling van het concern met 36 procent. Vooral de daling van de reclameopbrengsten met 18 procent op het eigen AOL-portaal was een onverwacht grote tegenvaller. In totaal steeg de reclameomzet nog met 1 procent.

Time Warner’s aandeel verloor bijna 3 procent, tot iets onder de 15 dollar, na bekendmaking van de cijfers, ondanks de omzetstijging met 2 procent tot 11,4 miljard dollar en de belofte van de nieuwe voorzitter Jeff Bewkes om kabeldochter Warner Cable af te stoten.

eBay wilde Craigslist kopen

De rechtszaak van eBay tegen Craigslist die we meldden blijkt na openbaarmaking van stukken een ware een ware veldslag om belangen en markten.

Bekend was dat eBay Craigslist en zijn twee commissarissen, oprichter en grootaandeelhouder Craig Newmark en directeur Jim Buckmaster, daagt. Ook schemerde door dat eBay’s belang als minderheidsaandeelhouder met 28,4 procent in Craigslist geschoffeerd was.

De belangrijkste openbaring: in juli 2007 schreef de toenmalige eBay-chef Meg Whitman een brief naar het bestuur van Craigslist met het voorstel om de ruim 70 procent van de publiekshandel die nog niet in handen is van eBay over te nemen.

De gebeurde nadat eBay eind juni 2007 haar dochter Kijiji, tot dan actief buiten de VS in bijvoorbeeld Duitsland, in enkele steden van de Verenigde Staten introduceerde. Kijiji hanteert hetzelfde model als Craigslist en als Marktplaats in Nederland: kopers en verkopers bijeen brengen. eBay zelf is, zowel in de VS als in Nederland, voor het grootste deel puur een veilingmodel dat gecentreerd is rond het hoogste bod.

Samengevat: eBay begint Craigslist te beconcurreren. Die maakte daar, vanaf dag 1 dat Kijiji in de VS actief werd op 29 juni 2007, fel bezwaar tegen en zegt eBay niet als aandeelhouder meer te willen hebben. Vervolgens belooft Whitman dat ze de controle over Kijiji en het beheer van het aandeel in Craigslist compleet zal scheiden via een interne ‘firewall’. Ze trekt Josh Silverman, in Nederland bekend als eerdere chef van eBay Europe en nu baas van Skype, terug als commissaris. De poging een andere commissaris te benoemen negeert Craigslist.

Whitman suggereert ook de mogelijkheid dat Craigslist zich volledige laat overnemen door eBay, indien Buckmaster en Newmark ‘daartoe genegen zijn’. Het is dan nog steeds juli. Craigslist antwoordt niet meer, maar bereidt pogingen voor om zich te verlossen van eBay als aandeelhouder. Dat gebeurde vanaf oktober 2007, beweert eBay clandestien zonder de minderheidsaandeelhouder in kennis te stellen.

Concreet zwakt het bestuur van Craigslist het ‘right of first refusal’ recht van eBay af met wat kunstgrepen zoals het uitbrengen van nieuwe ‘reorganisatieaandelen’ met nieuwe formuleringen. Het aandeel van eBay verwatert daardoor tot net onder de 25 procent. Ook introduceert het Craigslist-bestuur een gifpil die voorkomt dat eBay haar aandeel aan anderen kan verlopen

Dit alles lijkt weinig fraai van Craigslist, maar bij de koop van de aandelen door eBay in augustus 2004 was overeengekomen dat eBay haar ‘right of first refusal’ zou verliezen als ze Craigslist zou gaan beconcurreren in de VS. Voor de liefhebbers: hier staat de hele aanklacht.

Kabelaar wil krant kopen

Curieuze multimedia in de staat New York: Cablevision biedt op Newsday, zo luidt de verwachting. Ofwel, de kabelexploitant van New York wil de krant van Long Island inlijven. Triple play – tv, internet, telefonie – wordt dan niet quadruple play met mobiel maar met een krant samen. Zoiets als UPC met Het Parool, zeg maar.

Daarmee treedt Cablevision in concurrentie met News Corp van Rupert Murdoch. Die wil Newsday graag kopen en operationeel laten fuseren met New York Post. Ook de eigenaar van een andere titel in New York, Mortimer Zuckerman, biedt op Newsday. Cablevision zou kunnen bieden samen met een derde krantenuitgever in de staat, die van New York Observer. Eigenaar Tribune Co. zoekt de hoogste biedende. De prijs van Newsday ligt rond de 600 miljoen dollar.

Britse webvideo

Ook krachtenbundeling, maar dan door concurrenten: in Engeland willen BBC, ITV en Channel 4 samen in webvideo stappen met een dienst onder de naam ‘Kangaroo’. Toezichthouder Ofcom vermoedt kartelvorming en vraagt om klachten van derden in een onderzoek.

Ondertussen tekenden deze zenders met Zattoo voor streaming uitzending. De zenders zijn dan nog niet in Nederland te zien, maar tegenover Emerce zei Zattoo naar Nederland te willen komen.

IP-nummer is persoonsgegeven

Herald Tribune schetst de kaartontwikeling van Tele Atlas in de VS op een aardige manier: honderd wagens brengen het land letterlijk in kaart voor de kersverse dochter van Tom Tom. Navteq is in eigen land de te kloppen partij.

En Nu.nl bericht dat Microsoft botnets helpt bestrijden. Ook goed nieuws: Duitsland ziet IP-nummers als privacygevoelig. en dat is wlecht voor partijen die deze nummers ongevraagd opslaan en gebruiken, zoals Google en vele anderen…

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond