Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: e-commerce groei in recessie

E-commerce heeft wellicht baat bij een minder draaiende economie, want blijft groeien in de VS. En ondertussen is het wachten op de volgende zet van Microsoft met Yahoo.

Ongeduldig wacht de markt op de volgende stap van Microsoft met Yahoo. Marc Andreessen, bekend als Netscape-bedenker, zette met juristen de opties voor Microsoft op een rij:

* Het in het ultimatum door Steve Ballmer beloofde vijandige overnamebod komt er;
* Een beter dan het oorspronkelijke bod, in de vorm van meer geld en minder aandelen Microsoft voor de aandelen Yahoo;
* Microsoft laat Yahoo voor wat het is, waarna de koers van Yahoo keldert. Microsoft keert daarop eventueel terug;
* Yahoo’s bestuur geeft het verzet op en stemt in met het bod;
* Een witte ridder komt langszij en biedt Yahoo een prachtig kasteel

Een tussenstap voor een vijandige overname is de mogelijkheid is een poging te doen controle te krijgen over de Raad van Commissarissen van Yahoo. Die moet met de eerstvolgende vergadering van aandeelhouders worden gekozen. De datum is nog niet vastgesteld, maar uiterlijk in juli moet die vergadering plaatsvinden. De hele raad is herkiesbaar.

Dat geeft Microsoft ook wat adem om te pogen haar koers te herstellen. Sinds het bod op Yahoo eind januari verloor de koers van Microsoft 12 procent, waardoor het bod geen 31 dollar per aandeel Yahoo meer bedraagt maar nog net boven de 29 dollar.

Recessie goed voor e-commerce?

Een boeiende discussie over de vraag naar de relatie tussen de economische recessie in de Verenigde Staten en aanhoudende groei van e-commerce. In het eerste kwartaal van 2008 bedroeg de toename van e-commerce weer 17 procent volgens de Electronic Retailing Association, veel meer dan de nagenoeg stagnerende consumptie.

De deskundigen vermoeden dat e-commerce goed vaart bij economische recessie. Consumenten gaan meer prijzen vergelijken en dat kan op internet het best. Een ook de laagste prijzen vinden ze meestal online. Bovendien speelt de lage dollar de export met e-commerce momenteel in de kaart.

Google blogmeting en trefwoordzaak

De herlancering van Measure Map door Google is aanstaande. Het is statistiek voor weblogs, om het aantal postings, reacties, tijdstippen, bezoek etcetera te overzien.

Zo te zien wil Google het brengen als een aanvulling op Google Analytics, de webstatistiek die ze al enige tijd met succes voert. En waarmee Google ook zelf enorm veel data kan verzamelen over internetgebruik van zowel sites als bezoekers. Measure Map was een zelfstandige dienst die eigendom werd van Google eind 2005.

Voor juristen is er aardig voer over een trefwoord-rechtszaak: een bank Orion die een vrijwel gelijknamige financiële instelling Orion heeft gedwongen om bij toekomstige inkoop van trefwoorden bij bijvoorbeeld zoekresultaten haar bedrijf zal verschijnen bij het trefwoord ‘Orion’. Hier nog wat details voor in de toekomst ook bij ons te verwachten zaken van deze aard.

Dell en IBM

Dell ontslaat 250 werknemers op haar twee locaties in Ierland, in Limerick en bij Dublin. Op een totaal van 4.500 is dat medewerkers is dat 6 procent en niet bijzonder veel. Maar analisten zien er een teken in dat Ierland, eens het paradijs voor nieuw ict-werk, te duur begint te worden.

Dell is nog de nummer op de Amerikaanse pc-markt en mondiaal nummer 2, mar voor het behoud van haar posities en traditioneel hoge marges moet ze bezuinigen: 3 miljard dollar in totaal. Om die reden is ook besloten om een dochter in thuishaven Texas met 900 banen te sluiten.

Concurrent IBM vergaat het beter momenteel met gunstige kwartaalcijfers, de overname van Infodyne dat software maakt voor dataverzameling en breidt uit met 600 banen bij een eenheid die hypotheken verwerkt.

Rechtszaken Commodore en muziekindustrie

We schreven over het gevecht van Tulip tegen het bankroet van Commodore. Die zaak is gewonnen volgens Tulip, dat nog 20 miljoen euro vordert van de verkoop van Commodore.

Nog meer juridisch wapengekletter: een rechtszaak tegen Project Playlist door de muziekmaatschappijen vanwege vermeende rechtenschending.

PC’s slecht voor kinderhersenen, zegt een Britse professor die is gespecialiseerd in ziekten als Alzheimer. Immers, beheersing van procedures wint het van inhoud, bijvoorbeeld bij gaming. En de hersenen maken dopamine aan, verslavend.

Zou het zo erg zijn? In elk geval niet voor de creativiteit van Sander van de Pavert die met Lucky TV dagelijks het verrassende slotfragment van De Wereld Draait Door levert.

En nog meer positiefs over tv en computercreatie: de uitstekend multimedia correspondent en blogger Tim Overdiek wordt hoofdredactielid van de NOS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond