Deel dit artikel
-

eBay bijna geen veilingbedrijf meer

eBay realiseert nog maar 38 procent van zijn omzet uit veilingen, een percentage met de kwartalen krimpt. Het bedrijf verdient steeds meer met marketing- en advertentiediensten en betaaldienst Paypal. Paypal is beschikbaar op 140.000 Europese websites.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf gisterenavond presenteerde (download pdf). De omzet over het tweede kwartaal van 2008 kwam uit op 2,2 miljard dollar, een jaargroei van 20 procent. De nettowinst bedroeg 568 miljoen dollar, een toename in 12 maanden van 22 procent.

Ondanks de dubbelcijferige groeicijfers maakt de markt zich zorgen. Het aandeel eBay daalde in de handel na sluiting van de beurzen tot 6 procent en staat nu 1,8 procent lager.

Reden voor zorg zijn de projecties voor het komende kwartaal (omzet tussen 2,1 en 2,15 miljard) en de onderliggende trend aan de gerapporteerde cijfers.

Bruto verhandelde waarde daalt

Het aantal ingeschreven eBay-gebruikers steeg in een kwartaal met 1,2 miljoen tot 84,5 miljoen. Beleggers maken zich zorgen over de dalende gemiddelde bruto waarde van de transacties (GMV) op de eBay’s handelssites.

Wereldwijd bedroeg de bruto handelswaarde op het eBay-platform 15,7 miljard dollar. Waar het bedrijf jarenlang dubbelcijferige GMV boekte, was de jaargroei nu 8 procent. Dat is minder dan analisten verwachtten. Van het eerste op het tweede kwartaal bekeken is er zelfs sprake van een daling van 2 procent. eBay wijt dit daling aan de daling van de gemiddelde verkoopprijs van auto’s.

54 procent van buiten de VS

Het bedrijf eBay bestaat uit drie divisies: Marketplaces (eBay, Stubhub, Marktplaats, Kijiji, Shopping.com), Payments (Paypal) en Communications (Skype).

Twee jaar geleden was 66 procent van de eBay-omzet afkomstig uit Marketplaces, nu 57 procent. Van die 1,46 miljard dollar is 43 procent omzet afkomstig uit verkoop van artikelen tegen vaste prijzen. Bruto bekeken, Marketplaces-omzet inclusief advertentie-inkomsten, is 37,8 procent van de omzet nog afkomstig uit het veilingmodel.

eBay licht toe: "De omzet uit transacties groeide met 9 procent, omzet uit marketingservices met 43 procent", tot 224 miljoen. Daartoe behoort bijvoorbeeld Admarkt van Marktplaats.nl en inkomsten uit promotiemiddelen op de webveiling.

Internetkassa dominanter

Paypal zag zijn bijdrage aan de omzet in 24 maanden groeien van 23 naar 26 procent en Skype van 3 naar 6,2 procent. Skype verwacht dit jaar zeker een half miljard dollar omzet te boeken.

Vierenvijftig procent van de omzet is afkomstig van buiten de Verenigde Staten.

De belangrijkste groe voor eBay komt uit inkomsten uit advertenties en betaaldienst Paypal. Paypal boekte een omzet van 602 miljoen dollar, 51 procent meer dan vorig jaar.

eBay: "We zien een dramatische groei in Paypal-gebruik onder webwinkels. Zij zorgen gezamenlijk voor 49 procent van het betaalvolume van Paypal. In Europa wordt Paypal op 140.000 websites als betaaloptie aangeboden, waaronder bij Fleurop." Het betaalvolume van deze Merchants bedroeg afgelopen kwartaal 7,3 miljard dollar, 57 procent meer dan vorig jaar en 49 procent van het totaal.

Het aantal actieve Paypal-accounts groeide in een jaar met 19 procent tot 63 miljoen.

Deel dit bericht

2 Reacties

rene

Jammer, jammer, De particulier/semi-handelaar wordt Ebay uit geconcurreerd door o.a. het toelaten van grote handelaren op Ebay met diverse voordelen.  Natuurlijk neemt het bruto-gemiddelde af. Overal moeten mensen beknibbelen en men zal dus ook minder geneigd zijn om meer te bieden op producten. Paypal is voor de particulier een heel erg dure manier van betalen. De commissie is zeer hoog voor de kleintjes. Als ik b.v. een product aanbied op Ebay voor ? 0,99 betaal ik plaatsingskosten en commissie aan Ebay. Maar als ik het product moet versturen naar het buitenland en ik via Paypal laat betalen betaal ik ook commissie over de verzendkosten. En deze bedragen al snel vele euro's. Dit kan natuurlijk nooit terugverdiend worden op een product wat voor 0,99 wordt verkocht. Omdat het risico voor de particulier/semi-handelaar dat zijn product minder opbrengt maar de hoge commissie op b.v. Paypal in stand blijft, toeneemt vemindert dit de animo om nog langer via sites als Ebay producten aan te bieden.

luud

De kopersbescherming van internetbank PayPal / internetveiling eBay is een schofterige regeling, die verkopers geld kost en kopers uitnodigt te frauderen.Werkwijze: Een koper betaalt een item via PayPal en laat het goedkoop, dus ongeregistreerd, toesturen. Later zegt de koper, dat hij het item niet heeft ontvangen en claimt terugbetaling via PayPal.PayPal dwingt de verkoper vervolgens terug te betalen, omdat het item ongeregistreerd – zonder verzendbewijs – is verstuurd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond