Deel dit artikel
-

Zwitsers maken computergeheimen veilig en onvindbaar

Een club Zwitserse ontwikkelaars heeft een virtuele, digitale kluis gebouwd waarmee gebruikers hun privé bestanden versleuteld op kunnen slaan als kleine datablokjes op duizenden andere personal computers.

De net gelanceerde opslagdienst Wua.la uit Zürich combineert 128 AES-encryptie met p2p-distributie. In lekentaal betekent dat, dat geregistreerde gebruikers tot 1 gigabyte aan persoonlijke documenten veilig op kunnen slaan op de computers van onbekende derden.

Begonnen als studentenproject

Gisteren lanceerden de 8 Zwitsers hun opslagtechnologie nadat ze er 3 jaar aan hadden gesleuteld aan het federale technologie-instituut in hun land. Het overzicht met gebruikte open source software staat hier, een artikel waarin ze hun beveiligingstechnieken uit de doeken doen is hier te downloaden.

Naarmate de gemiddelde bandbreedte van consumenten en zakenlieden steeds groter wordt, kunnen ze steeds eenvoudiger externe back-ups draaien van hun belangrijkste documenten. Op die manier kunnen de persoonlijke gegevens nooit verloren raken én zijn ze overal waar een computer is via internet toegankelijk.

Verscheidene start-ups gebruiken Amazons opslagdienst S3 als basis voor hun back-upbedrijven. Elephantdrive.com en Jungledisk.com zijn daarvan twee voorbeelden. Het verschil met Wuala (spreek uit: voilà) is dat de Zwitsers de privé data al versleutelen op de computer van de gebruiker en de ontvangen data op hun eigen servers bewaren. Ze doen echter hun best om zelf zo min mogelijk data op te slaan. De essentie van Wuala is dat gebruikers elkáárs gegeven hosten.

De eerste anonieme MP3-ruilers hebben zich al aangemeld bij de Zwitserse computerkluis. Zoals de recensent van Ars Technica terecht opmerkt, wordt het systeem onacceptabel langzaam als er grote bestandenlijsten worden opgevraagd. 

Koeien met spierballen

Geregistreerde gebruikers krijgen gratis 1 gigabyte opslagruimte van Wuala (foto’s). Wie meer ruimte wil moet óf de knip trekken óf, en dat is uniek, ruimte op zijn eigen harde schijf ter beschikking stellen. Wie bijvoorbeeld 20 gigabyte als digitale parkeerplaats beschikbaar stelt, krijgt diezelfde capaciteit terug maar dan ergens ‘in de wolk’. De voorwaarde is dat de gebruiker dagelijks minimaal 4 uur online is.

Het p2p-opslagsysteem is in concept enigszins vergelijkbaar met het programma Seti@home of het Nederlandse project Dutch Power Cows. Bij beiden doneren particuliere (en institutionele) computergebruikers ongebruikte processorkracht en opslagruimte van hun eigen computer. Een externe partij maakt gebruik van die capaciteit op bijvoorbeeld moeilijke wetenschappelijke sommen uit te rekenen.

Wuala gebruikt net als veel andere beginnende internetbedrijven Getsatisfaction.com als helpdesk. Op Wakoopa.com, een Nederlands initiatief, laten Wuala-gebruikers aan gelijkgestemden zien dat ze de dienst gebruiken. Het opslagsysteem nestelt zich niet via een download in de computer, maar werkt in de vorm van een browser add-on.

Het moederbedrijf van het Zwiterse project heet Caleido AG. Uit gegevens van de Zwitserse kamer van koophandel blijkt dat het bedrijf in februari 2007 is ingeschreven met een startkapitaal van 63.000 euro.

Bron foto: Daniel Leininger (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond