Deel dit artikel
-

Webenabled deskop applicaties binden klanten aan merk

De webenabled desktop applicatie houdt de gebruiker misschien weg van de website, maar het kan de merkbeleving van de klant ook weer versterken. “Mensen kijken te vaak naar cpm.” Dat model staat volgens Klaasjan Tukker, Business Development Manager bij Adobe Benelux, op de helling.

“Bij Hyves blijf je bij het doorlezen van berichten vaak ook op 1 pagina. Het advertentiemodel op het web gaat veranderen. Een AIR-applicatie draait meer om brandmanagement. Het gaat hier om loyalty van de klant, niet zozeer advertising”, aldus Tukker. Een widget op de desktop geeft een organisatie om binnen te dringen in de huiskamer van de consument.

Met AIR wil Adobe het onderscheid tussen online en offline kleiner maken. Het verschuift van online 2.0 naar offline 2.0. Bij deze trend zijn er, net als bij alle trends, meerdere grote spelers die met het min of meer zelfde trucje de markt proberen te veroveren.

Een bewuste stap

Bij een applicatie kan een webconcept hetzelfde zijn, maar de manier van presenteren is anders. De consument laat de applicatie toe op de desktop, dit is een bewuste stap.

Voor Funda zou het in theorie mogelijk zijn in een applicatie om als gebruiker aan te geven wat je zoekt. Als het beschikbaar komt op de site wordt de huizenzoeker hier op geattendeerd. De acties in de webbrowser haal je naar de leefomgeving van de gebruiker.

Concurrenten

Google Gears in tot op zekere hoogte vergelijkbaar in werking. Gebruikers van deze open source browser plug-in kunnen informatie uit webdiensten als Google Reader en ZoHo uit ‘de www-wolk’ halen naar hun computer en op een later moment weer online synchroniseren. Silverlight 2 van Microsoft, een goede concurrent van Adobe op dit gebied, is een zelfontwikkelde variant op Adobe Flash, die in betaversie beschikbaar is.

In tegenstelling tot een browser kan een webenabled desktop applicatie ook in vorm, beeld en kleur meer worden aangepast. De mogelijkheden binnen het design kunnen de merkbeleving voor de eindgebruiker weer versterken.

Data offline beschikbaar

Een ander bijkomend voordeel van de RIA’s (Rich Internet Applications) boven de webbrowser is dat de applicatie geïnstalleerd wordt op de desktop en dat de informatie en data daar dus ook bewaard wordt. Hiermee word de applicatie offline beschikbaar.

Om de techniek achter de applicaties te slijten en om de concurrent een stap voor te zijn richt Adobe zich met de jaarlijkse Summer Camps in de Benelux op de developers om deze groep bekend te maken met AIR en ze enthousiast te krijgen.

Agencies

Na de developers zijn overigens de agencies aan de beurt die het aan de klant moet kunnen verkopen. Tukker: “Art directors schrikken vaak van 1 regel code. En zij moeten wel het verhaal aan de klant doen, uitleggen waarom hier budget voor vrij moet worden gemaakt.” De ideeën moeten kortom, vertaald worden naar de klanten.

En hier komen de applicaties die op de Summer Camp worden gemaakt Adobe weer goed van pas. “Je hebt voorbeelden nodig om de markt te overtuigen. Seeing is believing”, aldus Tukker.

Nederlandse applicatie

Een bestaand voorbeeld van Nederlandse bodem is de applicatie van Albelli.nl van Albumprinter. Hiervoor hoeft de gebruiker niet eerst alle foto’s up te loaden voor hij aan de slag kan. In de applicatie worden de foto’s van de harde schijf in de applicatie gezet. Terwijl de gebruiker het fotoboek maakt, worden in de achtergrond alle foto’s geüpload.

Andere voorbeelden van AIR-applicaties in Nederland zijn de Budget Buddy van het ministerie van Economische Zaken, de Spa Watercaoch en de onlangs gelanceerde TMF Video Player.

Deel dit bericht

2 Reacties

Adriaan Boot

Waarom zijn die plaatjes altijd zo ontzettend klein?Leuk artikel verder hoor ;-) Grtz Adriaan

Rens Bosma

"In tegenstelling tot een browser kan een webenabled desktop applicatie ook in vorm, beeld en kleur meer worden aangepast. De mogelijkheden binnen het design kunnen de merkbeleving voor de eindgebruiker weer versterken." Kijk ook eens naar de SWOOT technologie (www.swoot.com), dat browssr based webenabled desktop applicaties bouwt. Met Radio Digitaal hebben we op basis van SWOOT technologie een desktop app gebouwd. Bevalt erg goed. Nieuwsgierig? Hier kun je 'm downen:   http://www.swoot.nl/download/RadioDigitaalTaccelSetup.exe

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond