Deel dit artikel
-

Oprichters Kazaa stappen weer in muziekbusiness

De oprichters van Kazaa, Joost en Skype zijn een nieuwe start-up begonnen waarbij betalende abonnees online toegang krijgen tot een muziekcatalogus.

Niklas Zennstrom en Janus Friis stonden eerder aan de wieg van de peer-to-peer dienst Kazaa waarmee bestanden konden worden gedeeld. De dienst was de muziekindustrie toentertijd een doorn in het oog vanwege de illegale uitwisseling van door auteursrecht beschermde muziekbestanden.

Dit keer pakken de oprichters het anders aan, meldt The New York Times. Met de start up Rdio, waar verder nog weinig over bekend is, worden geen illegale muziekbestanden gedeeld. De start up werkt naar alle waarschijnlijkheid met een bekend model waar de gebruiker na betaling van een maandelijks abonnement ongelimiteerd muziek kan streamen van PC en mobiel.

Om de muziekcatalogus vol te krijgen, zijn Zennstrom en Friis in gesprek met de grote muziekmaatschappijen. Volgens Drew Larner, CEO van de start up zijn de gesprekken met de grote platenlabels nog niet afgesloten. Bij EMI werden de gesprekken niet ontkend.

Nieuw is het idee niet. De afgeslankte variant van Napster, opgekocht door Best Buy, werkt met hetzelfde model, evenals Rhapsody. Dergelijke initiatieven zijn niet echt succesvol te noemen. Ze trekken bij lange na niet de gebruikersaantallen als iTunes van Apple.

De start up Spotify werkt met een advertentiemodel en een premium variant, vrij is van advertenties, mag de laatste tijd op veel belangstelling rekenen. Deze muziekdienst is momenteel alleen beschikbaar in enkele Europese landen, maar wil ook uitbreiden naar de Verenigde Staten. Een concurrent voor Rdio zo lijkt het.

Bron foto: RossinaBossioB (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

koningwoning

Raar…. daar waar ze tot nu toe voorlopers waren lopen ze nu wel ERG achter de feiten aan.Blip.fm, grooveshark, mixturtle, e.v.a. gingen hun op een gratis dienst al voor.Last.FM en Pandora hebben een net iets ander model – maar doen het ook alles behalve slecht. En natuurlijk zoals je zelf al schrijft – SPOTIFY. Wat mij betreft de muziekdienst der muziekdiensten. Heeft mijn muziekluisteren al echt veranderd. En ze mogen wel van HELE goeie huizen komen willen ze een beter gecatgoriseerd systeem hebben (want dat is het briljante van Spotify…. je ontsluit heel makkelijk dat waar je naar op zoek bent)

Erwin Boogert - Emerce

Je signaleert goed dat er heel wat meer partijen strijden om dezelfde oren. Maar zou Rdio 'te laat' zijn of net op tijd voordat het kaf van het koren wordt gescheiden. Benieuwd naar je idee?n.

Albert Treur

Erwin, ik denk dat kwaliteit en issue gaat worden. Bovendien vermoed ik dat er samenwerking aan zit te komen met MNO's en telefoonproducenten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond