Deel dit artikel
-

‘Downloadverbod geen oplossing filesharingconlict’

Een downloadverbod is geen oplossing voor de online uitwisseling van bepaald auteursrechtelijk beschermd materiaal tussen gebruikers, zo menen experts. Het kabinet diende vrijdag nog een plan in om het downloaden van beschermde werken te verbieden. Uploaden van auteursrechterlijk beschermd materiaal is in Nederland illegaal, downloaden daarentegen niet.

"Wat problematisch is, is het downloaden, wat door miljoenen Nederlanders wordt gedaan, criminaliseert. Ik denk niet dat het strafbaar stellen van downloaden de oplossing zal zijn voor het filesharingconflict", aldus Ot van Daalen, directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Hij ziet een elegantere oplossing in het uitgeven van licenties door de muziekindustrie aan gebruikers voor het filesharen. "De overheid zou daarin een faciliterende rol kunnen spelen en het proces begeleiden. Dat is misschien de enige oplossing omdat markt niet de indruk wekt dat ze daar zelf toe overgaan."

Initiatief uit de muziekindustrie

Wat Van Daalen nog wel als een positief punt kan benoemen is het gegeven dat in het plan ‘de nadruk wordt gelegd op het belang dat de contentindustrie die nieuwe bedrijfsmodellen moet ontwikkelen’.

Het bestrijden van  de filesharingtechniek zou niet de oplossing zijn meent Van Daalen. "Omarm die techniek. Er zijn talloze manieren om muzikanten in contact te brengen met fans, filesharingtechnologie is daar één van.  Het zou goed zijn als de muziekindustrie dat erkent. Geef gebruikers de mogelijkheid om content up te loaden en te delen. Dat kan de muziekindustrie legaliseren door licenties vrij te geven."

Beter legaal aanbod

Arnoud Engelfriet, ICT-jurist meent ook dat een downloadverbod niet bijdraagt aan de oplossing van het filesharingconflict. "In Amerika is er al sinds jaar en dag een downloadverbod. Ik heb niet de indruk dat daar minder gedownload wordt." Hij gelooft wel in een beter legaal aanbod. "Als er meer en betere legale diensten zijn, dat zal het downloaden af nemen."

En daar levert het huidige plan niet aan bij. "Het principe is prima, dat de huidige situatie veranderd moet worden. Ze willen het downloaden verbieden en meer innovatieve diensten op de markt hebben. Alleen ben ik bang dat  deze insteek geen prikkel biedt voor de industrie om met nieuwe modellen te komen. Ik denk dat industrie zegt: dankjewel wij gaan op onze krent zitten en over 3 jaar is downloaden verboden", aldus Engelfriet.

Kapot procederen

De jurist vervolgt: "De overheid zegt, laat het uit de industrie komen. Maar de industrie heeft de afgelopen decennia laten zien niet met eigen initiatief te komen. Steve Jobes heeft moeten knokken voor iTunes. Als de industrie de kans kreeg, werd een dienst kapot geprocedeerd in plaats van zelf iets op te zetten. Dit moet je niet van de industrie laten afhangen."

Engelfriet ziet toekomst in een systeem van verplichte licenties. "Als bijvoorbeeld Mininova content wil verspreiden via hun dienst, dat je dan als industrie geen nee mag zeggen, maar enkel royalty mag eisen."

Deel dit bericht

5 Reacties

Hans de Kleine

Filesharing is een prima techniek om bestanden te verspreiden. Neem bijvoorbeeld de nieuwste versie van Ubuntu Linux 9.10. De verschillende versie worden via bittorrent verspreid ( http://www.ubuntu.com/getubuntu/downloadmirrors#bt ) en is volkomen legaal. Een goede toepassing van P2P dus.

blogdog

ik denk dat iedereen behalve platenmaffia en advocaten het met je eens is…feit is natuurlijk dat zolang de overheid, of beter het rechtssysteem, ten voordele van de platenmaffia werkt, diezelfde platenmaffia zich niet echt geroepen zal voelen een andere werkwijze te bezigen. Om dit te bereiken zou je eigenlijk downloaden legaal moeten maken. Alleen als er een passend betaalmechanisme is voor bepaalde content zou je het *gratis* downloaden van die content moeten verbieden.

Nathan Skwortsow

Het Nederlandse SKMG, bekend van o.a. Lexa.nl en Kamernet.nl, zal binnen enkele weken een nieuw platform lanceren dat het mogelijk zal maken om legaal films en games met elkaar te delen. Hou de website van SKMG in de gaten voor updates.

Frank Schenk

@Blogdog Volgens mij staat er in het artikel, dat – op dit moment nog – downloaden legaal is. Ik geloof, dat het onder "een kopie voor thuisgebruik maken" valt.Uit onderzoek in Engeland is gebleken, dat muziek-downloaders meer geld uitgeven aan CD's, dan niet-downloaders. Ik geloof dat het bijna een factor 2 meer is. Kortom: hoe meer we gratis/(il)legaal downloaden gaan aanmoedigen, hoemeer er legaal gekocht gaat worden. Het rekenmodel van de buma/stemra/baf/brein's klopt ook niet. Niet iedereen, die iets download zou dat product kopen, als het niet meer te downloaden is. Kortom: geen gemiste opbrengsten door "piraterij". En trouwens: waar blijft mijn upgrade-korting bij het inleveren van een cassette-bandje bij aankoop van een LP . . . van de LP bij aankoop van een CD . . . van een CD bij aankoop van een DVD-audio???? Volgens mij heb ik voor sommige muziekstukken en voor vele films al minimaal 4 x auteursrechten betaald. Is dat dan niet strafbaar en illegaal? Kunnen we met terugwerkende kracht die claim bij de industrie neerleggen? Verder betaal ik met elke back-up CD of DVD een deel van het geld aan de auteursrechten-organisatie die, zo begrijp ik, weinig van doorstuurt naar de rechthebbenden. En verder . . . als ik bij iTunes iets download en mijn PC crasht daarna, heb ik dan het gebruiksrecht gekocht op die download, of mag ik die oneindig opnieuw blijven downloaden? Wanneer komen de artiesten in opstand? Waarom accepteren zij dit allemaal? Ik begrijp dat velen de steun nodig hebben van de industrie, maar waarom moet een CD van 0,25 euro verkocht worden voor 19,95? In de uitverkoop zie je nu 5 films voor 5 euro. En zelfs daar wordt nog op verdiend. Het kan dus wel! Ik hoop op een mooie muziek- en filmvolle toekomst! Laten we met z'n allen nadenken over een passend verdien-model voor iedereen.

Nico

Zorg dat de usenet provider bijvoorbeeld 25% van het bedrag af staat aan de instanties die het geld verlangen (BUMA/Stemra etc.). Indien we echt 25% meer moeten betalen dan zou geen punt moeten zijn voor de gemiddelde downloader!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond