Deel dit artikel
-

Payter stopt proef Rotterdam, aast op buitenland

De proef in Rotterdam, waarbij klanten in de winkel konden afrekenen met hun mobiele telefoon wordt gestaakt. Het Rotterdamse Payter laat weten dat er onvoldoende schaal was om de huidige diensten verder uit te bouwen. Wel wil het bedrijf uitrollen naar het buitenland.

Payter blijft de technologie voor mobiel betalen wel verder ontwikkelen en wil de dienst alsnog op grote schaal uitrollen. Hiervoor gaat het bedrijf samenwerkingsverbanden met andere partijen aan. Op dit moment is Payter in gesprek met mogelijke partners. Welke partijen dit zijn wordt nog niet bekend gemaakt. Er is interesse in samenwerkingen met partijen die snelheid willen en kunnen maken om mobiel betalen in de markt te zetten.

Het is de bedoeling de dienst zowel in Nederland als het buitenland op de markt te brengen. Een plan voor uitbreiding naar andere steden stond al langer op stapel. In 2008 was de doelstelling van Payter om mobiel betalen landelijk uit te rolle. Het bedrijf dacht dit grotendeels op eigen kracht te kunnen realiseren. Gebleken is dat Payter hiervoor toch andere marktpartijen bij nodig heeft.

Al geruime tijd liep de proef in Rotterdam. Er waren 1400 gebruikers en 100 punten waar de klant mobiel kon betalen. Met een NFC-chip, verwerkt in een mobiel toestel, hoeft het publiek dat af wil rekenen, enkel de telefoon bij een kassaterminal te houden. Het geld wordt vervolgens van de mobiele prepaid portemonnee afgeschreven.

Naast mobiel betalen in winkels, parkeer- en horecagelegenheden, kan met Payter ook voor de aankoop van tickets, cadeaubonnen en toegangsbewijzen met de mobiele telefoon betaald worden.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Karel Kolb

NuZakelijk haalde al op 26 januari j.l. een gesprek aan tussen Webwereld en Brandon Carpenter, ceo van Payter. Payter biedt mobiele betaaloplossingen op basis van NFC. In het artikel erkent Payter dat Nederland nog lang niet warmloopt voor deze vorm van mobiel betalen. Daarnaast hebben winkeliers, ondanks flinke kortingen, volgens Payter geen zin om een nieuw systeem te installeren.  Naast tegenstribbelende ondernemers en consumenten is ook het aantal 'NFC enabled' telefoons niet himmelhoch jauchend. Daarom heeft Payter zelfs een NFC sticker bedacht die op een Java-telefoon geplakt kan worden. Tevergeefs: Carpenter hoopte op 10.000 winkels voor het einde van 2008, het werden er 100.  Blijkbaar zien winkeliers en consumenten weinig of geen toegevoegde waarde ten opzichte van de bestaande betaalmethodes.

Mark van Leersum

Er is maar een beetje kennis van het betalingsverkeer nodig, om te begrijpen dat dit product gedoemd was om te mislukken. Payter biedt geen voordelen ten opzichte van snel, safe en simpel betalen met je PINcode (een zeer efficient, betrouwbare, snelle en bovenal veilige betaalmethode waarover iedere Nederlander kan beschikken en waarmee je bijna overal kan betalen). Ergo: in het gebruik is Payter is nodeloos ingewikkeld (applicatie nodig om te betalen, prepaid systeem in plaats van online etc.).  Echte veranderingen in het betalingsverkeer vinden wereldwijd plaats, en worden geinitieerd door wereldwijde spelers als Visa en Mastercard. Daar zijn zelfs de Nederlandse banken te klein voor, laat staan een Payter.

Frank Boonen

als leverancier van afrekenapparatuur waren wij in gesprek met Payter, echter het leidde niet tot een daadwerkelijk product. Met Rabo Mobiel is het wel gelukt. De markt zit naar ons inzicht meer in bedrijfs- en schoolkantines e.d. dan in open toepassingen als winkels.

Mark van Vlerken

Ik heb Payter zelf een jaar gebruikt. Maar wat een onhandig systeem was dat zeg. Ten eerste dat het op een pre-paid basis werkt, waardoor je met geknepen billen bij de kassa staat in de hoop dat je nog voldoende saldo op je telefoon hebt staan, eigenlijk hetzelfde als je nu met chipknip hebt. En aangezien het opwaarderen via de gprs verbinding ging, was je er niet altijd zeker van dat je in de winkel gelijk kon opwaarderen omdat je soms in de winkel geen verbinding met het netwerk had.  Daarnaast moest je een zoals ik dit bericht vermeld stond, een speciale telefoon met NFC-chip hebben. Liep dus altijd met twee telefoons op zak omdat ik die gare Payter Nokia niet als mijn dagelijkse telefoon wilde gebruiken. Dan kon ik ook een sticker op de achterkant van mijn telefoon plakken als ik toch liever mijn eigen telefoon voor Payter wilde gebruiken. Ja hoor, ik ga zo'n vieze sticker op mijn (toentertijd) nieuwe iPhone plakken! Mooi niet dus.  Al met al was Payter gewoon een chipknip. Maar dan voor mobiel. Een grote faal dus.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond