Deel dit artikel
-

Bewaarplicht EU-verkeersgegevens mogelijk op de schop

De nieuwe eurocommissaris van Justitie, Viviane Reding, onderzoekt of de Europese bewaarplicht van verkeersgegevens wel proportioneel en evenwichtig is. Als een van haar eerste daden in de nieuwe commissie van Barroso zwengelt ze het digitale privacydebat in Europa weer aan, tegen de zin van politie- en inlichtingendiensten.

In een interview met Der Spiegel zegt de Luxemburgse Reding dat ze wil onderzoeken in hoeverre de opslag van verkeersgegevens noodzakelijk is en of de minimum opslagduur passend is. Tevens hoopt ze voor het einde van het jaar duidelijk te hebben of en, zo ja, welke minder indringende maatregelen hetzelfde doel bereiken.

Deze uitspraken van Reding zullen in kringen van politie, politiek en inlichtingendiensten met weinig gejuich worden ontvangen. Speurders hebben sinds enkele maanden in Europa de mogelijkheid om van alle 450 miljoen Europeanen de verkeersgegevens op te vragen. Dat houdt in: data over het gebruik van telefonie en internet. Wie legde met wanneer met wie contact via welk kanaal en voor hoe lang. Van iedere burger worden die gegevens in Nederland voor een jaar bewaard.

Zo’n bak met data is een speelgoedwinkel voor vorsers, en soms zelfs een goudmijn. Tegenstanders van de bewaarplicht hebben zich bij herhaling afgevraagd wat de nut en noodzaak van dit systeem zijn. Verscheidene burgerrechtenorganisaties en politieke partijen vinden dat er te weinig bewijs was, en is, dat speurders met bestaande middelen niet dezelfde resultaten kunnen bewerkstelligen. In de nasleep van de aanslagen in New York in 2001 vonden dergelijke kritische argumenten op het wereldtoneel echter te weinig voedingsbodem.

N.B.

In een eerdere uitvoering van deze tekst stond abusievelijk vermeld dat de bewaartermijn in Nederland 6 maanden is en niet het correcte 12 maanden. Tekst aangepast n.a.v. lezersreactie.

Deel dit bericht

3 Reacties

Rudolf

Huidige bewaarplicht is 12 maanden. Het kabinet wil dit voor internetgegevens verlagen naar 6 maanden. Dit is aan de Eerste Kamer als concessie gegeven. Helaas zit de Tweede Kamer daar weer niet op te wachten. Die willen minimaal 12 maanden of zelfs langer

Erwin Boogert - Emerce

Je hebt gelijk. Tekst daar op aangepast.

Henk

De zoon van de laatste DDR Leider, de Maizaire, heeft aangekondigd dat die bewaarplicht toch wordt doorgezet, tot zo ver het vrije Europa

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond