Deel dit artikel
-

Nederlandse Wimax-veiling begint 20 april

Over ruim vijf weken begint de veiling van de Nederlandse Wimax-licenties. Daarmee wordt de basis gelegd van een nieuwe infrastructuur voor mobiel internet. Voor de zomer komen er minstens drie nieuwe aanbieders op de markt.

Negen bedrijven hebben zich gemeld om deel te nemen aan de veiling van Wimax-licenties. De namen van de betrokken partijen worden niet bekend gemaakt. Ze bieden op licenties rondom de 2,6 Ghz-band. Die vormen de basis voor uitbreiding op Umts-netwerken en de bouw van de volgende generatie mobiele netten, doorgaans aangeduid met de term LTE.

Het Ministerie van Economische Zaken maakt bekend dat de veiling op 20 april van start gaat. Het Agentschap Telecom is de uitvoerder van het proces, zoals hier in detail beschreven.

De veiling is een unicum in het feit dat het biedproces volledig online verloopt. Het ministerie heeft geen idee hoe lang de procedure gaat duren: "Mogelijk neemt het biedproces enige weken in beslag. Na afloop van de veiling wordt de identiteit van de winnende deelnemers bekend gemaakt".

In eerdere instantie werd duidelijk dat partijen als KPN, CallMax, WorldMax en Ziggo belangstelling hebben voor nieuw spectrum. Partijen als KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen gezamenlijk maximaal 30 procent van het spectrum bemachtigen. De overige 70 procent is bedoeld voor nieuwe toetreders op de mobiele telecommarkt.

De verwachting is dat de vergunningverlening rond eind mei, begin juni plaatsvindt. Vanaf dat moment kunnen de winnende partijen hun netwerken optuigen en uitbreiden.

Deel dit bericht

2 Reacties

Edward Laauwen

En dan kun je zien dat het snel kan gaan in de Wereld van de techniek. Gisteren maakte Cisco bekend dat ze hun investeringen tbv Wimax flink zullen terugschroeven nadat een paar weken geleden Alcatel/Lucent hetzelfde deed. Het lijkt dat de tijd van Wimax al voorbij is voordat hij goed-en-wel begonnen is. We mogen dus verwachten dat deze veiling aanzienlijk minder zal opbrengen dan hij een aantal maanden geleden zou hebben gedaan.

Leo Hompus

Binnen bepaalde randvoorwaarden staat het de toekomstige eigenaar van een kavel in dit spectrum vrij om een technologie toe te passen ("technologie neutraal"). De meeste partijen zullen LTE verkiezen boven Wimax. De titel boven dit artikel is dan ook niet helemaal juist. Overigens is Wimax zeker niet dood of achterhaald. In met name BRIC landen zijn al veel Wimax netwerken operationeel en zal de standaard zich verder ontwikkelen. In een land als Nederland met een hoge 3G penetratie is LTE een veel logischere keus.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond