Deel dit artikel
-

Apple: ‘Mobiele wereld wordt een zooitje’

Apple-baas Steve Jobs hield een zeldzame presentatie bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het enige wat hij deed, is Googles mobiele strategie afkammen. “Dit wordt een zooitje voor gebruikers en ontwikkelaars”.

Gisterenavond publiceerde Apple de financiële cijfers over het vierde kwartaal van zijn boekjaar. Voor het eerst ging de kwartaalomzet over de grens van de 20 miljard dollar. Het verkooptotaal steeg afgelopen jaar met 63 procent tot 20,3 miljard. De nettowinst steeg met 70 procent tot 4,3 miljard.

Twee verrassingen

Twee zaken verrasten de markt. Beleggers zijn ondanks de gerapporteerde groeicijfers niet bijster enthousiast. De enige aanwijsbare reden daarvoor is dat Apples winstmarge op verkochte producten slinkt. De aandeelkoers daalde nabeurs met 6 procent.

De tweede verrassing lag niet in de cijfers zelf verborgen, maar in de toelichting die daar op volgde.

Tegen zijn gewoonte in schoof Apple-baas Steve Jobs aan bij de conference call met financieel analisten. De reden was tweeledig: kritisch commentaar te geven op de ontluikende markt voor tablet computers en, ten tweede, Googles mobiele platform Android er fors van langs geven.

De huidige tablet computers, op die van Apple na natuurlijk, zijn volgens Jobs te klein. Fabrikanten moeten terug naar de tekentafel en beter naar klantgedrag kijken, stelt hij.

De kritiek aan Googles adres is harder. “Vorige week zei Eric Schmidt dat ze dagelijks 200,000 Android apparaten activeren en dat er 90.000 applicaties in hun downloadwinkel liggen. Apple heeft dagelijks 275.000 iOS-apparaten geactiveerde afgelopen 30 dagen en heeft 300.000 applicaties in de App Store. Helaas zijn er geen duidelijke getallen over hoeveel Android-toestellen er daadwerkelijk worden verscheept”.

Over fragmentatie in het Android-platform zegt de Apple-voorman: “Het Android-systeem is te veel gefragmenteerd. Daar komt bij dat de grootste Android-fabrikanten, HTC en Motorola, ook nog eens hun eígen interfaces op de toestellen installeren. De gebruiker mag het allemaal maar uitvogelen. Bij ons werkt alles altijd en overal hetzelfde.

Twitter client, TweetDeck, lanceerde pas zijn applicatie voor Android. Ze vertelden dat ze met meer dan 100 verschillende versies van Android-toestellen rekening moesten houden op 244 verschillende telefoons. Dit wordt een zooitje voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Wij bieden een geïntegreerd model zodat de gebruiker niet wordt gedwongen op te treden als systems integrator".

De harde cijfers

De helft van de Apple-omzet is afkomstig uit verkopen van iPhones en iPads. iTunes fungeert als smeerolie, want biedt toegang tot software voor deze mobiele apparaten. De omzet op iTunes zelf is substantieel maar zeker niet het belangrijkste fundament onder Apples resultaten.

In het kwartaal van juli tot en met september verkocht Apple:

  • Digitale producten via iTunes: 1 miljard dollar
  • Mac – 3,9 miljoen exemplaren, plus 27% t.o.v. vorig jaar
  • iPhone – 14,1 miljoen, plus 91% (omzet: 8,8 miljard dollar)
  • iPod – 9,1 miljoen, minus 11%
  • iPad – 4,2 miljoen, plus 28% (omzet: 2,8 miljard)

Verder verkocht Apple:

  • 40 miljoen iPhones in de afgelopen vier kwartalen, een plus van 93%
  • 7,5 miljoen iPads sinds de lancering; internationale distributiekracht wordt uitgebreid

De App Store:

  • 200.000 geregistreerde iOS-ontwikkelaars
  • Bevat 300.000 titels voor iOS
  • Bevat 65.000 spelletjes en entertainmenttitels
  • Bevat 35.000 applicaties speciaal voor iPad

Er zijn geen cijfers over Apples social netwerk Ping gepresenteerd, wat er bij Apple meestal op wijst dat er geen succes is te melden.

Deel dit bericht

12 Reacties

Jelmer

In het artikel van TweetDeck wordt niet met zoveel woorden gezegd dat ze met ?lke versie van Android en ?lk type telefoon rekening moesten houden. "From our perspective it's pretty cool to have our app work on such a wide variety of devices and Android OS variations." Ik lees dat juist als: we hebben een app voor android gemaakt, en kijk eens op hoeveel verschillende versies en telefoons die software draait! Kortom, v??l te kort door de bocht.

Jelmer

Oh en Emerce, misschien handig om jullie encoding te fixen. Zodat ??k str??pjes en ?ndere gekke tekens correct werken.

Erwin Boogert - Emerce

J?!mer, w3 z?jn ?chter de sch3rm3en h''l v''l aan het f1x3n, t03v03chen en vooral aan het vernieuwen.  Je hebt helemaal gelijk.

Guus van Knippenbergh

Mobiel was een zooitje en Apple heeft de juiste weg gewezen. Nu biedt Android de mogelijkheid om voor veel telefoons tegelijk te ontwikkelen. Prettig, gegeven de recente groei in de verkoop van Android telefoons. En naar volle tevredenheid van de vele gebruikers van genoemde Tweetdeck. Apple is uitgedaagd en heeft blijkbaar nog geen goed antwoord.

Dominique Koelewijn

Apple is toch echt koning is het uitfilteren van (bijna) alle negatieve ervaringen m.b.t. hun product…! Ik geef toe, de gebruikersinterface en hardware werkt goed. Maar in de software zitten bijzonder veel irritante problemen.Zo is na iOS 4.0 een bug erin geslopen waarmee veel iPhone 3g en 3gS gebruikers wanneer er verschillende programma's draaien op de achtergrond de telefoon tijdens een telefoongesprek langer dan 5 minuten gewoon spontaan uitvalt en opnieuw opstart… Blijkbaar vonden ze op dat moment het heel erg belangrijk om de jailbreakme.com bug eerst te fixxen voordat ze dit probleem zouden gaan aanpakken… misschien commercieel belang ok?, maar ook op hun fora werden deze meldingen snel verwijderd… inmiddels is nog steeds niks opgelost! Nee, Apple zet inderdaad de mobiele wereld op z'n kop, maar hun dictatoriale(geen gebruik van flash, functionaliteiten als tethering opeens stoppen etc.) en commerci?le bedrijfsvoering zal hen uiteindelijk de kop kosten!

RObin

Mooi rookgordijn voor de tegenvallende iPad-cijfers. Bovendien heeft de geschiedenis meermalen uitgewezen dat het beste platform/product niet altijd de breedste acceptatie kent. Ook Steve zou dat moeten weten. Als je -zoals Apple- de ambitie hebt om een exclusief deel van de markt te bedienen, is het wat na?ef te veronderstellen dat je de hele markt zou kunnen controleren. Het is niettemin aardig om zijn logische stellingname te horen; de doordacht- en geordendheid van Apple zelf zou botsen met welke markt dan ook!

Frank Vermaenen

Jobs's uitspraak zal zijn ware betekenis pas krijgen vanaf het moment dat de 'mobile viruses' toeslaan. Wees maar zeker dat die virtuele vandalen volop aan't schrijven zijn.

koos koets

@Frank, als Apple nu puur op basis van kwaliteit apps buiten de store houd, dan zou dat nog tot daar aan toe zijn, echter apple gebruikt het als excuus om de concurrentie buiten te houden. En virussen? Elk OS is er kwetsbaar voor, ook Apple/Iphone

Jelmer

Nog even als toevoeging op mijn eerdere comment waarin ik al aangaf het vermoeden te hebben dat Steve de informatie van TweetDeck verkeerd interpreteert. De CEO van TweetDeck (@iaindodsworth) twitterde het volgende: "Did we at any point say it was a nightmare developing on Android? Errr nope, no we didn't. It wasn't." Zie ook http://www.engadget.com/2010/10/19/tweetdeck-ceo-continues-backlash-against-jobs/ .

Jeff

Ik vind dat Steve te hoog van de toren blaast en teveel blind vaart op zijn verleden. Ik denk dat het goed is dat er een frisse wind gaat waaien door de OS wereld en met name een meer open wind. Ik geloof in Android; open en gratis zijn de sleutelwoorden voor succesvolle business in de 21ste eeuw naar mijn mening. Ik las in de media vandaag dat we nog weinig Android tablets konden verwachten dit jaar, nou ik heb er zojuist een bestelt van het eraeder merk Pocketbook, de Pocketbook IQ: http://www.ebookreaderstore.nl/pocketbook-iq-glossy-white.html de prijskwaliteit verhouding is onwerkelijk. Heb hem op IFA Berlijn even mee mogen spelen. Ik zeg Android, maar goed eens Apple altijd Apple. Ik zie het als eens Alfa Romeo altijd Alfa Romeo, hoe slecht de auto ook is, de gebruiker zweert bij de lifestyle die rond het product hangt!

Humphrey

Dat Apple de (mobiele) wereld heeft opgeschud, dat besef hebben we nu wel. Alle nieuwe os-en, menu's, user interfaces zijn ergens afgeleid van Apple's Iphone. De Samsung galaxy bijvoorbeeld. Nu Android ook serieus groei gaat laten zien, wordt het inderdaad "spanned" en gaan er woorden heeft en weer 🙂 Ik neem echter aan dat in de tijd dat Android heeft uitgevonden hoe het werkt, Apple al bij de volgende stap is aangekomen.  Het totale smartphone concept is (voor de gebruiker) nergens zo goed als bij apple, daar heeft de rest van geleerd. Android doet zeker iets goeds, het komt dicht in de buurt van dezelfde experience als the Iphone, echter voor de massa handsets en veel goedkoper.  BB user 🙂 – Humphrey

Roel Pollen

Ik heb geen Apple producten, maar ze schijnen prima te werken. Maar volgens mij doen de Android devices dat ook. Voor zover ik weet is het ook geen probleem om te ontwikkelen, want de veranderde interface van het device heeft vaak geen invloed op de apps. Alleen worden er gewoon meerdere resoluties geboden op alle verschillende toestellen. En dat is nu precies wat ik een beetje dubieus vind aan de uitspraak van Jobs… Hij geeft aan dat Android er een zooitje van maakt op alle verschillende ondersteunde toestellen. Apple doet dat niet. Nogal wiedes! Ze ondersteunen met hun OS ook helemaal geen andere fabrikanten of devices. Er is telkens maar 1 keuze qua toestel (behalve het interne geheugen dan). Dus de enig oplossing is dat iedereen alleen nog maar Apple moet kopen. Of dat Android zich niet meer openstelt voor alle fabrikanten. In beide gevallen beperkt het de keuze van de consument en dat kan niet werken in een democratie samenleving, lijkt me! Dus Apple: niet zuren over je concurrenten, gewoon aanpakken en iets verzinnen waarmee je wel mee kunt in de huidige keuze-markt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond