Deel dit artikel
-

Goldman Sachs investeert 450 miljoen in Facebook

Zakenbank Goldman Sachs investeert 450 miljoen dollar in Facebook. Dat zou de voorbode zijn van een nieuwe financieringsronde waarmee de profielensite nog eens 1,5 miljard dollar uit de markt haalt.

Dat meldt de New York Times op basis van een document dat eerder bij de financiële toezichthouder verscheen dan Facebook plande. Behalve Goldman Sachs gaat ook Digital Sky Technologies voor 50 miljoen dollar mee in deze financieringsronde. In mei 2009 staken de Russen al een half miljard in Facebook, wat hen een belang opleverde van 2,38 procent.

In ruil voor 500 miljoen dollar krijgen de twee investeerders 1 procent van de aandelen.

Facebook had tot op heden al 836 miljoen dollar aan kapitaal uit de markt gehaald. Daar komt nu een half miljard bij, wat het totaal op 1,4 miljard brengt.

Goldman Sachs lijkt hiermee ook het recht te hebben verworven om Facebook naar de beurs te brengen. Daarvan is volgens oprichter Mark Zuckerberg op korte termijn echter nog geen sprake. Het is niet uitgesloten dat dat wel in 2012 plaatsvindt.

Uit de informatie bij de financiële toezichthouder SEC blijkt dat Goldman Sachs nog een ijzer in het vuur heeft. De bank gaat als belangenbehartiger voor een groep investeerders nog eens 1,5 miljard dollar in Facebook investeren. Doordat de bank als één vertegenwoordiger van derden optreedt, blijft het aantal directe aandeelhouders in Facebook onder de 499. Wanneer die drempel zou worden overschreden zou Facebook verplicht naar de beurs moeten.

Goldman Sachs zelf is een actieve investeerder, ook in internetbedrijven. In het verleden stak het al grote bedragen in beurskandidaat Demand Media, Linkedin en tien jaar geleden ook in Paypal.

Facebook is bij de huidige waardering meer waard dan Ebay, Yahoo, Time Warner en News Corp. Daarbij gaat het dan wel om prijzen die op de publieke markt tot stand komen door vraag en aanbod. Facebook-aandelen zijn slechts verkrijgbaar voor een kleine groep instellingen met veel geld die zich op grote schaal kunnen en willen inkopen in de digitale hipheid. De vraag of de gehanteerde waardering realistisch, zinnig en marktconform is, is daarbij secundair.

Facebook zette over 2010 vermoedelijk voor zo’n 2 miljard dollar om. Ruim 500 miljoen mensen schreven zich ooit in om de profielensite te kunnen gebruiken. Meer dan 200 miljoen gebruikers doen dat via hun mobiele telefoon.

Dat de profielensite een belangrijke rol speelt in het online ecosysteem, als platform voor externe e ontwikkelaars, werd in oktober 2010 nog eens onderstreept. Toen opende investeringsclub Kleiner Perkins Caufield & Byers het zogeheten sfund. DAt is een fonds van 250 miljoen dollar dat enkel investeert in technologiebedrijven die op of met Facebook-technologie werken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond