Deel dit artikel
-

Opmerkelijke groei Rolex spam

Al enkele weken worden e mail postbussen bestookt met Rolex spam, advertenties voor namaak horloges. Het Britse anti spam bedrijf Messagelabs merkte de groei, die alles te maken heeft met het naderende kerstseizoen, enkele weken geleden al op. Rolex treedt momenteel op tegen websites die namaak-merkhorloges verkopen.

Volgens spam-bestrijder Sophos is het aantal aan Rolex gerelateerde spamberichten in een week met maar liefst 300 procent gestegen. Het aantal spamberichten voor ’Rolex’ horloges lijken de Viagra-mailtjes zo langzamerhand zelfs te overtreffen. Volgens het anti-virusbedrijf maakt Rolex-spam 6 procent van de totale hoeveelheid junkmail uit.

In de berichten worden replica’s van horloges van kwaliteitsmerken as Bulgari, Cartier, Rolex en Chopard aangeboden vanaf 75 dollar. Rolex waarschuwt op haar site dat Rolex horloges alleen bij officiële juweliers zijn te verkrijgen, en per definitie niet via internet worden aangeboden. Het bedrijf dreigt websites die de naam Rolex misbruiken met schadeclaims tot 1 miljoen dollar. In 2001 heeft Rolex al eens aanbieders van eBay voor een rechter in Duitsland gesleept. Cartier heeft deze maand zelfs online winkel Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf zou profiteren van de verkoop van namaak horloges door een partner genaamd Geneve Gold.

Verschillende van sites zijn overigens opgezet om consumenten te misleiden. De site Italianreplica plaatst foto’s van echte horloges, maar verkoopt namaak. Een andere site 2004Swiss.com (inmiddels alweer uit de lucht) gebruikte foto’s die van andere sites waren gepikt. Weer andere sites doen zogenaamd dure horloges in de uitverkoop, maar een gouden horloge zal volgens experts nooit goedkoper kunnen zijn dan 700 dollar. Andere sites zouden de horloges als lokkertjes gebruiken om credit card gegevens te vergaren die voor 500 tot 1500 dollar aan Russische gangsters worden verkocht.  Zij dupliceren de kaarten voor eigen gebruik.

Een belangrijk deel van de sites is van Aziatische oorsprong. Nederlandse sites met namaakhorloges zijn niet bekend. De invoer in Nederland van namaak horloges zoals Rolex en Cartier is trouwens ook verboden.

De site Repliaecenter publiceert met regelmaat een overzicht van betrouwbare en niet te vertrouwen repliacasites. Ook op Replica Watch Hall Of Fame zijn verschillende waarschuwingen te vinden, met name van gedupeerde consumenten.

MessageLabs waarschuwt dat consumenten uiterst voorzichtig moet zijn met het bestellen van de horloges, zelfs van sites die te goeder trouw zijn. Verschillende van deze producten gaan hooguit twee tot drie jaar mee.



Deel dit bericht

3 Reacties

Christiaan

'antispam bestrijder Sophos'? Da's dan toch gewoon een spammer…

Rick van Wijngaarden Sailing1st com

Een mogelijke reden waarom deze spammers succes voorzien met de naam Rolex, is het feit dat Rolex een zeer belangrijke sponsor is in de Internationale wedstrijdzeilsport. De sponsorstrategie van Rolex penetreert via met name de vele Maxi Yacht evenementen, Olympische zeilsport en Sailor of the Year Awards de volledige industrie van de zeilsport wereldwijd.Het aantal sailing web sites is enorm, en zo ook de nieuwsbrieven die wereldwijd worden verspreid. Organisatoren van evenementen waaraan de naam Rolex verbonden is, besteden veel aandacht aan media activiteiten, en de media besteedt veel aandacht aan hen.Om aan te geven hoe actief sommige door Rolex ondersteunde evenementen op het internet zijn: Vorig jaar werd de web site van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race door Yahoo uitgeroepen tot Web site of the Year. Het resultaat van de populaire internet activiteit van Rolex evenementen is dat spam mail met de naam Rolex bijna niet meer door anti spam software tegen te houden is. De ontvangers van Rolex spam zal het ook niet zijn ontgaan dat in veel gevallen in spam mail de naam Yacht in relatie wordt gebracht met Rolex.

Koos Koets

Rick, de meeste anti-spam technologie is gebaseerd op DNS-Blacklists, ik denk dus dat je theorie niet op gaat (klinkt best pausibel, maar heeft er waarschijnlijk niet mee te maken).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond