Deel dit artikel
-

Aanmeldsite Buma voor ‘onherkenbare muziek’

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft de website airplayclaim.nl gelanceerd. Daar kunnen aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers muziek claimen die niet meteen herkend is nadat deze op radio of tv is gebruikt.

De auteursrechtenorganisatie maakt voor het herkennen van muziek op radio en tv gebruik van het zogenoemde fingerprint-systeem. Het herkenningspercentage ligt bij deze technologie zeer hoog, maar een klein percentage muziek wordt nog niet herkend. Dit kan bijvoorbeeld muziek zijn die door een componist of tekstschrijver nog niet is aangemeld bij Buma/Stemra of waarvoor nog geen soundfile is aangeleverd.

De componist of tekstschrijver kan de muziek via airplayclaim.nl beluisteren en direct claimen. Hiertoe moet zijn dan alsnog zijn soundfile uploaden. Deze claim wordt vervolgens onderzocht. Als de match klopt, kan de vergoeding voor het gebruik van de muziek alsnog worden uitgekeerd.

Buma/Stemra reserveert de uitkeringen voor niet geïdentificeerde werken drie jaar. Pas als het werk na die drie jaar nog niet is geclaimd, wordt de auteursvergoeding verdeeld onder alle Buma-leden. Met het lanceren van airplayclaim.nl gaat Buma/Stemra ervan uit dat de hoeveelheid niet geclaimde werken afneemt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond