Deel dit artikel
-

ACM verlaagt afgiftetarief voor telefonie (update)

De Autoriteit Consument & Markt verlaagt per 1 september de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het doorgeven van telefoongesprekken. Aanbieders mogen dan voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer 1,019 cent per minuut berekenen, tegen 2,4 cent nu.

KPN gaat beroepen aantekenen bij de voorzieningenrechter tegen de verlaging van de doorgeeftarieven voor mobiele telecom. ”’Wij moeten nu leveren onder de kostprijs”, aldus Maurice Piek van KPN tegen RTL Z.

Het is de tweede forse verlaging van de tarieven die telefoonaanbieders voor de kiezen krijgen. Sinds 1 juli golden al veel lagere maximumtarieven voor mobiele roaming: mobiele datagebruik in het buitenland is zelfs 36 procent goedkoper geworden.

De telefoonaanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt voor het gebruik van zijn netwerk een vergoeding aan de aanbieder van de klant die belt, het afgiftetarief. De beller kan niet kiezen door wiens netwerk zijn telefoontje wordt afgewikkeld. Elke aanbieder is dus monopolist op het gebied van afgiftetarieven. Via regulering zijn deze tarieven sinds 2003 stapsgewijs naar beneden gebracht. Voor mobiel waren de afgiftetarieven oorspronkelijk rond de twintig cent per minuut en voor vast ruim één cent per minuut.

Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief nu dan van 0,37 naar 0,108 cent per minuut. De kosten voor mobiel bellen worden voor vijf tot tien procent bepaald door de hoogte van het afgiftetarief. Voor vast bellen is dit lager.

Het besluit moest overigens eerst nog door de Europese Commissie worden beoordeeld. ACM heeft op 31 juli groen licht gekregen van de Europese Commissie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond