Deel dit artikel
-

AP wijst winkels en gemeenten op voorwaarden wifi-tracking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft winkels en gemeenten gewezen op de wettelijke eisen die gelden wanneer zij gebruik maken van wifi-tracking.

Het volgen van mensen via het wifisignaal maakt volgens de toezichthouder een inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. Zij moeten hier op zijn minst over worden geïnformeerd.

Een deel van de winkels gebruikt de techniek om bedrijfseconomische informatie te genereren: hoeveel mensen passeren de winkel, hoeveel bezoekers gaan de winkel in en hoelang blijven zij op een bepaalde plaats in de winkel. Gemeenten en evenementenorganisatoren zetten de techniek bijvoorbeeld in om loopstromen in kaart te brengen en bij te houden hoe lang bezoekers op een bepaalde plaats verblijven.

Via wifi-tracking worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een mobiel apparaat opgeslagen en verwerkt. Organisaties mogen deze persoonsgegevens volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) alleen verwerken als zij daar een zogenoemde wettelijke grondslag voor hebben. De verwerking kan bijvoorbeeld zijn toegestaan als mensen er zelf toestemming voor hebben gegeven. Ook mag een organisatie wifi-tracking inzetten als dit noodzakelijk is om haar diensten te kunnen verlenen.

De persoonsgegevens kunnen maar voor een beperkte periode worden bewaard. Dat mag alleen zolang het noodzakelijk is voor het doel van de metingen. Voor meetgegevens binnen winkels is dit maximaal 24 uur.

De Autoriteit Persoonsgegevens deed eerder onderzoek naar een aanbieder van wifi-trackingtechnologie. Het bedrijf Bluetrace. werd daarbij op de vingers getikt. Bluetrace verzamelde via wifi-tracking locatiegegevens van winkelbezoekers en voorbijgangers zonder hen hierover te informeren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Theo

Ik zou ook willen weten of ik als “data” leverancier ook het recht heb om mijn data terug te mogen krijgen! Of in te mogen zien! Ik zou er best van wat kunnen/willen leren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond