Deel dit artikel
-

Apple start mobiel raamwerk voor medisch onderzoek

Apple introduceert ResearchKit, een platform voor medisch en wetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers via apps allerlei gegevens kunnen vergaren. Er zijn apps voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson.

Met toestemming van de gebruikers krijgen apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app, zoals gewicht, bloeddruk en bloedsuikerwaarden. ResearchKit kan de gebruiker ook vragen om toegang tot de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps-sensoren. De gebruikers bepalen zelf aan welke onderzoeken ze willen deelnemen.

De app Asthma Health, ontwikkeld door de Icahn School of Medicine van Mount Sinai en LifeMap Solutions, is bijvoorbeeld ontworpen om zelfonderzoek van astmapatiënten te vergemakkelijken, positieve gedragsveranderingen tot stand te brengen en de naleving van behandelplannen te versterken.

De app Share the Journey van het Kankerinstituut Dana-Farber, Penn Medicine, Sage Bionetworks en het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA wil achterhalen waarom sommige overlevenden van borstkanker sneller herstellen dan andere. Share the Journey maakt gebruik van onderzoeks- en sensorgegevens om vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en verminderde beweging te registreren.

MyHeart Counts, ontwikkeld door Stanford Medicine, moet de cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden. Het General Hospital van Massachusetts heeft de app GlucoSuccess ontwikkeld om bloedsuikerwaarden beïnvloeden. Parkinson mPower is ontwikkeld door Sage Bionetworks en de University of Rochester, en helpt patiënten met een geheugenspel, tikken met de vingers, spreken en lopen.

ResearchKit-apps zijn verkrijgbaar in de App Store in de VS en worden in de toekomst in meer landen verkrijgbaar. iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPod touch van de nieuwste generatie ondersteunen ResearchKit-apps. De ontwikkeling van het platform is open source.

Deel dit bericht

1 Reactie

Aldo

Alle aandacht ging naar de Watch lancering, maar dit was toch echt het belangrijkste Apple nieuws vandaag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond