Deel dit artikel
-

Beschermhoes tegen afluisteraars

Edward Snowden ontwikkelt samen met hardwarehacker Andrew “Bunnie” Huang een ‘hoes’ voor telefoons die vertelt als er ongenode gasten meeluisteren.

Het tweetal demonstreerde het concept van de zogeheten ‘introspection engine’ gisteren tijdens het MIT Media Labs Forbidden Research-event in de VS. De demonstratie het resultaat van maanden research naar het innerlijk van – in dit geval – een iPhone en de wijzen waarop buitenstaanders deze onopgemerkt zouden kunnen vinden. En daarmee de positie van de eigenaar.

De vliegtuigmodus is niet per definitie veilig. Kwaadwillenden zouden die digitale blokkade kunnen omzeilen met malware-injectie of andersoortige hack.

Het apparaat meet of de antennes in de telefoon stiekem verkeer afgeluisterd of uitgepeild kunnen worden. Er wordt gekeken of bijvoorbeeld de wifi- bluetoothchips signalen versturen of ontvangen terwijl de eigenaar dat niet vraagt. Mocht dat het geval zijn, dan kan de ‘security sleeve’ een seintje geven of zelfs de telefoon uitschakelen. Zo luiden althans de plannen.

Snowden en Huang richten hun werk vooral op journalisten in het veld. Telefoons die heimelijk verklappen waar ze zich bevinden, vertellen ook iets over de positie van hun eigenaar. Door de stiekem uitgaande signalen te blokkeren, moet de introspection engine hen beschermen. In de praktijk kan iedereen die zich wil beveiligen zo’n apparaat dragen.

De beveiligingshoes is nog niet op de markt. Met beperkt budget en ‘geleende tijd’ gaan de twee hackers in de komende maanden hun concept vormgegeven in een prototype. Ze hopen daarbij op financiering van de Freedom of the Press Foundation.

De sleeve wordt in eerste instantie voor de iPhone ontwikkeld, maar niets weerhoudt de bedenkers ervan om op termijn ook Androidversies te (helpen) ontwikkelen.

Duizenden festivalgangers werden afgelopen week op Roskilde geconfronteerd met wat afluisteren en digitaal surveilleren concreet met hun levens doet. De verraste blikken en reacties van weerzin, evenals een bijna huilende Snowden, zijn hier te zien:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Justin

Interessante ontwikkeling, ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat en of dit daadwerkelijk verkocht gaat worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond