Deel dit artikel
-

De Chinezen zijn er al

China blijkt de grootste hightechleverancier van Nederland te zijn. Dat meldt het CBS. De samenstelling van de Chinese invoer is in de loop der jaren flink veranderd. Eerder waren lowtechproducten als kleding en schoeisel belangrijk. Nu zijn dat bijvoorbeeld computers en mobieltjes.

In 2011 kochten Nederlandse bedrijven voor 96 miljard euro aan hightechproducten. Oftewel 26 procent van de totale invoer. Met zeventien miljard euro is China de belangrijkste toeleverancier van deze producten. Daarna volgen Duitsland en de Verenigde Staten met respectievelijk veertien en twaalf miljard euro. Dit blijkt uit de Internationalisation Monitor 2012.

Iets meer dan de helft van de Nederlandse invoer vanuit China bestond uit hightechproducten. De invoer vanuit Japan bestond met een aandeel van 65 procent nog voor een iets groter deel uit hightechproducten. Niet alle producten zijn voor de Nederlandse markt bestemd. Bedrijven verkopen een groot deel door aan andere Europese landen.

Bij de belangrijkste Chinese producten is de verschuiving van lowtech naar hightech ook duidelijk te zien. In 1996 importeerde Nederland vooral kleding, computeronderdelen, speelgoed, computers en schoeisel. In 2011 zijn deze lowtechproducten flink teruggezakt en voeren laptops en tablet-pc’s de boventoon met een importwaarde van vijf miljard euro. Dit is maar liefst een zesde van de totale Nederlandse invoer vanuit China. Andere belangrijke producten zijn mobieltjes, kleding, kantoormachines zoals printers, kopieerapparaten en computer monitoren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Boudewijn J.C. Poldermans

Door deze wijze van berichtgeving blijft de mythe bestaan.
Meer dan 80% ! van alle uit China geëxporteerde high tech producten wordt door buitenlandse bedrijven in China geproduceerd. Slechts 3% in die producten is local content.
Boudewijn J.C. Poldermans

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond