Deel dit artikel
-

Chocoladeverkoper moet domeinnamen afstaan

Een Nederlandse distributeur moet een groot aantal domeinnamen afstaan aan het Amerikaanse MXI, een producent van gezonde chocoladeproducten. Daarop maakte hij reclame voor een concurrent.

MXI is houdster van een aantal registraties van de merken XOCAI en XOVITA, zowel Benelux als Europees. Tot medio 2011 had het bedrijf een Nederlandse distributeur, maar die ging daarna met concurrent Choconat in zee.

De distributeur heeft een grote verzameling domeinnamen op zijn naam doen registreren, waaronder www.xovita.eu, www.xovita.nl, www.xovital.com, www.xovital.info, www.xovital.nl en www.xocainederland.nl, waarvoor geen toestemming van MXI is verleend. Erger zelfs: op vrijwel al deze sites werd schaamteloos reclame gemaakt voor de producten van Choconat. Op acaichoco.blogspot.com was zelfs een portret te zien van een arts die zich exclusief aan MXI heeft verbonden.

De distributeur houdt echter vol dat hij aantal websites en/of domeinnamen aan een derde heeft overgedragen, een distributeur van de producten van MXI, maar de rechtbank Arnhem kwam niettemin tot de conclusie dat hij met de vermelde registraties inbreuk maakt op de merkrechten van MXI en daarmee onrechtmatig handelt.

De distributeur moet niet alleen de domeinnamen overhandigen op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag, maar ook alle (buitengerechtelijke) kosten betalen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Wil

Terecht, dit soort praktijken moeten worden bestreden. Merknamen (althans als er ook echt aan de voorwaarden van het merkenrecht wordt voldaan met als voornaamste eis dat de merknaam een fantasienaam is die niet beschrijvend is) als domeinnamen registreren terwijl je die producten van de merk zonder toestemming van de merkhouder verkoopt of erger alleen de producten van de concurrent verkoopt is altijd een onrechtmatige daad. Daarom doet de bonafide domeinnaamhandel alleen generieke domeinnamen verhandelen.

Robert

Bedankt Wil voor deze gesponsorde bijdrage!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond