Deel dit artikel
-

Eindhoven krijgt een nieuw soort Evoluon

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil, samen met de gemeente Eindhoven, woningcorporatie Trudo en ondersteund door de provincie Noord-Brabant, een crossmediaal kruispunt van media, kunst, innovatie en technologie vestigen op het voormalige Philipsterrein STRIJP-S in Eindhoven.

Bij VOLT moet de functie van Beeld en Geluid als nationaal archief van mediaproducties samensmelten met het Eindhovense; daar waar de oorsprong van radio en televisie ligt, waar ultrahightech ontwikkelingen ontstaan, en de regio waarin veel multimedia en crossmediabedrijven, broedplaatsen, opleidingen en kunstenaars zijn gevestigd.

Volgens omroepblad Spreekbuis is een eerste ontwerp voor het gebouw  klaar, en zijn er ook al ideeën over de inrichting.

VOLT, het nieuwe icoon van Eindhoven, wordt overigens geen dépendance van Beeld en Geluid. Het wordt een zelfstandig opererende instelling. Ongeveer twintig procent ruimte zal gebruikt worden voor een vaste tentoonstelling. De verdere programmering zal een tijdelijk karakter hebben. Men wil onder meer aandacht besteden aan datavisualisatie.

Daarmee herinnert VOLT een beetje aan Evoluon, waar Philips in het verleden zijn innovatieve producten toonde. Maar het wordt volgens de initiatiefnemers geen tentoonstelling van de nieuwste gadgets.  ‘Als je de nieuwste apparatuur wil zien, kun je binnenstappen bij de MediaMarkt,’ zegt projectsecretaris Alette Ahsmann.

Een dezer dagen is een proefopstelling in gebruik genomen om gemeenten en andere partijen over de streep te trekken. De geschatte realisatiekosten van 25 miljoen moeten worden gefinancierd door publieke en private partijen. Vermoedelijk kan VOLT in 2015 of 2016  zijn deuren openen. Men verwacht dan 175 duizend bezoekers per jaar te trekken.

Deel dit bericht

5 Reacties

Henk

Dat is dan wel weer grappig. In plaats van uit te gaan van eigen kracht moet een nieuw innovatief museum Volt zich optrekken aan een naam uit het verleden. Althans de functie die het Evoluon in de vorige (!) eeuw vervulde. Ondertussen heeft het Evoluon zichzelf opnieuw uitgevonden als congres/vergadercentrum. Over innovatie gesproken.

Wel opmerkelijk dat Volt nu al claimt het icoon van Eindhoven te zijn. Terwijl ze wordt ondersteund door de gemeente Eindhoven, die dat ook roept voor Natlab. Gelukkig maakt het publiek wel uit wat het échte icoon is.

Rene

Hoi hoi heel goed ook voor de technische jeugd.handen uit de mouwen ,super.laat het een mooi gebouw worden en vergeet het gemau van henk hier. Komt zeker uit Holland . Werk samen kijk naar regios ook BE en DE . Multi langual en zet door. Eindelijk. The Netherlands .

Ton

Jammer dat niet eerst indringend naar de mogelijkheden van het enige echte Evoluon wordt gekeken.

Jules Ruis

Wat een onzinnige titel boven dit stukje. Natuurlijk wordt dit instituut niet een nieuw soort Evoluon.
Juist recent hebben betrokkenen (o.a. gemeente Eindhoven) besloten om het Evoluon te positioneren als het Brainport Ontmoetingscentrum. A.s. zomer komt er weer een tentoonstelling in het Evoluon met als thema Innovatie.

Redactie Emerce

Volgens mij heb je die kop best goed begrepen. Het Evoluon was ooit een staalkaart van nieuwe technologie. Daar gaat het om. Nergens suggereren we dat het in de plaats komt van het huidige Evoluon.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond