Deel dit artikel
-

E-reader alweer op de terugtocht

Apparaten specifiek voor het lezen van elektronische boeken hebben hun beste tijd alweer gehad. Dat stelt marktvorser iSuppli. Het aantal geleverde apparaten zal dit jaar dalen naar 14,9 miljoen stuks.

Dat is zeker 36 procent minder dan in 2011, toen er nog 23,2 miljoen exemplaren werden verkocht. Volgend jaar zet de daling door naar 10,9 miljoen stuks wereldwijd. In 2016 voorziet iSuppli 7,1 miljoen geleverde exemplaren.

Niet eerder is een fenomeen zo snel opgekomen, en ook weer zo snel weggezakt. Dat komt natuurlijk door de tablets, die de functie van de e-reader grotendeels hebben overgenomen, ook al zijn er technische verschillen. E-readers gebaseerd op digitale inkt verbruiken nauwelijks stroom, in tegenstelling tot de tablets. Maar die hebben wel weer kleurenschermen.

Deel dit bericht

2 Reacties

RWG

Feit dat er minder verkocht worden kan meerdere oorzaken hebben. “Dat komt natuurlijk door de tablets ..” is een veel te kortzichtige conclusie. Een E-reader heeft nog steeds een aantal grote voordelen tov een tablet, maar het ontbreekt simpelweg aan een goede betaalbare bibliotheek. Het aanbod blijft achter en de prijs ligt nog steeds op 80% van de geprinte versie.
Een klein onderzoek:
5.048.408 boeken in Engelse boeken
424.587 boeken in Nederlandse boeken
16.942 boeken in Ebook (Alle talen)
Bron (BOL.COM)

Thees Peereboom

@RWG Toch hebben de tablets daarin (grote) invloed, niet alleen omdat de e-readers ‘en-masse’ zouden worden ingeruild voor tablets, maar ook omdat door de tablets de incentive om e-readers te produceren een deuk krijgt. Producenten zullen niet verwachten dat lezers én een tablet én een e-reader zullen kopen.

Daarnaast heeft het voordeel van een tablet boven een e-reader natuurlijk veel minder te maken met ‘kleurenschermen’, als wel met de multi-functionaliteit van een tablet versus een e-reader. De wordprocessor was ook een betere machine om te tekstverwerken (want dedicated) maar heeft het al snel tegen de PC afgelegd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond