Deel dit artikel
-

Europa wil duidelijkheid over ‘vergeetrecht’ van Google

De privacywaakhonden van Europa willen duidelijkheid van zoekmachines over hoe ze het burgerrecht ‘om te worden vergeten’ implementeren. Duidelijkheid is er nog lang niet.

Eind vorige week kwamen vertegenwoordigers van Google, Microsoft en Yahoo naar Brussel om te spreken met de nationale privacywaakhonden van Europa. Die club wordt ook wel aangeduid met de term Article 29 Working Party of WP29.

De bijeenkomst was er vooral een van veel vragen (PDF). Sinds kort hebben Europese burgers het recht om te worden vergeten. Als iemand op grond van zijn privacybescherming daar goede redenen voor heeft, kan hij zoekmachines ertoe verplichten om een verwijzing naar hem uit de zoekindex te verwijderen. De originele webpagina verdwijnt niet, maar zoekmachines geven hem niet meer weer in de resultaten.

De eerste implementaties van dit recht laten echter zien dat het een rommeltje is. Verwijderingen uit de zoekindexen lijken bijna willekeurig te gebeuren. Over het achterliggende proces bestaat ook geen duidelijkheid. Dat willen de privacywaakhonden veranderen. De ontmoeting met Google, Microsoft en Yahoo vormde daar een eerste stap in.

De leden van WP29 vuurden een lijst met 26 vragen af op vertegenwoordigers van de zoekmachines. ‘Waar worden de data verwijderd, van EU-domeinen of wereldwijd?’, ‘Wordt een item ook verwijderd als persoon zelf de pagina heeft geschreven?’ en ‘Worden uitgevers geïnformeerd over verwijdering?’.

Centraal in het hele debat staat in vraag 4: ‘Welke criteria gebruikt u voor een gewogen beslissing tussen het recht op informatie, uw economische motieven en het recht om te worden vergeten?’.

Met deze exercitie probeert Europa duidelijkheid te krijgen over de overwegingen van de zoekmachines en de vraag of die zelfopgelegde grenzen voldoende zijn. De juridische werkgroep die zich met dit vraagstuk bezighoudt overweegt om andere belanghebbende groepen uit te nodigen in het consultatieproces. Of, wie en wanneer zijn nog niet bekend.

De Belgische krant De Morgen meldt dat Google ruim de helft van de schrapverzoeken honoreert, dertig procent afwijst en bij vijftien procent aanvullende informatie vraagt.

Foto: Paul Stevenson (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Een zooitje is het bij de EU. Censuur is het.

En dat ze het wereldwijd willen laten gelden is op z’n zachts gezegd apart te noemen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond