Deel dit artikel
-

Gadgetbeurs CES wordt niet spectaculair

Vandaag opent de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn poorten voor journalisten, morgen voor het grote publiek, maar grote verrassingen worden niet verwacht nu steeds meer grote merken zich terugtrekken.

Ooit was het de beurs voor hoofdzakelijk hifi en televisies, maar dat is lang geleden. Tegenwoordig is er op CES plek voor alle consumentenelektronica, van Aziatische blingbling tot autonome auto’s.

De editie van dit jaar wordt anders, al was het maar omdat veel bedrijven ervoor kiezen om hun eigen evenementen te houden, buiten CES om. Microsoft houdt dit keer niet meer zijn openingspeech – jarenlang verzorgd door Bill Gates – en er is zelfs geen stand meer, ondanks de recente lancering van Windows 8 en de nieuwe Windows Phone. Dell en Nokia blijven ook weg en ook RIM (de maker van BlackBerry) kiest ervoor om zijn nieuwste smartphones op een eigen evenement te lanceren.

De Zuid-Koreaanse reuzen Samsung en LG zijn wel aanwezig, maar komen niet met grote aankondigingen. Alleen Sony lijkt CES te gebruiken voor de lancering van een van de eerste commercieel verkrijgbare 4K OLED-televisies, die vier keer de scherpte hebben van de huidige generatie HDTVs naast (volgens geruchten) een Netflix-achtige dienst.

Google TV zal vermoedelijk fors vertegenwoordigd zijn, huisautomatisering via apps krijgt meer aandacht, net als gadgets voor fitness en gezondheid. Na een vertraging van enkele maanden zal deze week ook Pebble, de eerste echte smartwatch voor iPhones, uit de doeken worden gedaan.

Nederlandse bedrijven zijn ook aanwezig op CES. Philip-spinoff Dimenco lanceert 3D-technologie voor de volgende generatie HDTV’s.

CES 2013 zal echter vooral in het teken staan van zelfsturende auto’s. Toyota toont deze week op CES de Lexus AASRV (Advanced Active Safety Research Vehicle). Die is uitgerust met radar en camera’s om andere weggebruiker en verkeersborden te detecteren. Ook Chrysler, Ford, General Motors en Kia presenteren allerlei oplossingen voor de slimme auto.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond