Deel dit artikel
-

Gebruik Twitter in Nederland loopt sterk terug

Het gebruik van Twitter in Nederland loopt flink terug. Dat leidt Telecompaper af uit eigen onderzoek.

Zowel iPhone- als Android-gebruikers zijn de Twitter-app de afgelopen twee jaar aanzienlijk minder gaan gebruiken. Bij gebruikers van een Android-smartphone daalde het gebruik van de app binnen twee jaar van 26 procent naar 16 procent. Bij iPhone-bezitters ging het gebruik omlaag van 34 procent naar 19 procent.

Vooral Nederlanders tussen de 20 en 29 jaar zijn minder gebruik gaan maken van de Twitter-app. In april 2013 gaf nog 36 procent van de bezitters van een Android-telefoon aan gebruik te maken van de app.

In de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar bleef het gebruik bij Android redelijk stabiel, terwijl deze bij iOS-gebruikers juist een scherpe daling liet zien.

De resultaten zijn gebaseerd op metingen van de tp:mobiletracker. Die bekijkt het real time gebruik van mobiele data op zowel smartphones als tablets van 1000 Nederlandse consumenten. Niet meegeteld is dus het gebruik van Twitter via het web. Ook heeft Telecompaper niet gevraagd naar de reden van het mindere gebruik.

Deel dit bericht

12 Reacties

Wieger Waardenburg

Gaat deze ‘conclusie’ niet een beetje ver? Hoewel het aannemelijk is dat het minder gebruik van de Twitter app betekent dat Twitter minder gebruikt wordt… is dat natuurlijk niet wat onderzocht is (en dus ‘beweerd’ kan worden). Een betere titel zou zijn: Gebruik Twitter app loopt terug oid. En gaat het alleen om de ‘officiële’ app? Of ook om andere apps die info pushen naar twitter.

Ronald

Ik gebruik wel Twitter, maar doe dat via Tweetbot, dus niet de officiële Twitter app. Aangezien dit onderzoek alleen naar het gebruik van de officiële Twitter app kijkt, is het inderdaad een wat snelle conclusie.

Jhon

@Wieger – Helemaal eens. Stemmingmakerij! Waar gaat dit bericht over. Gaat alleen om de app van Twitter en dus geen volledig beeld. Tevens ben ik benieuwd naar de 1.000 consumenten in het TP panel en de betrouwbaarheid hiervan om uitspraken over Nederland te kunnen doen.

@Ronald – Idd er zijn legio alternatieven waarmee Twitter wordt uitgelezen.

@Emerce – kunnen jullie met berichten als deze wat selectiever omgaan cq correct nuanceren.

Ps. Heb geen aandelen in Twitter.

Remi van Beekum

Telecompaper ken ik als een betrouwbare onderzoekspartij. Toch heb ik bij dit onderzoek wel wat vraagtekens. Een voorbeeld:
“In de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar bleef het gebruik bij Android redelijk stabiel, terwijl deze bij iOS-gebruikers juist een scherpe daling liet zien.”

De verschillen tussen iOS en Android zijn tegenwoordig vrij klein. In ieder geval klein genoeg om een groot verschil in gebruik verdacht te maken. Waarom zouden iOS gebruikers van 35 massaal stoppen met Twitter terwijl Android gebruikers van 35 blijkbaar lekker door twitteren?

Dat komt op mij over als een onderzoek met een kleine dataset en/of een onderzoek waarin wat meetfouten zijn geslopen. Meten van gedrag en gebruik in apps is lastig. Dus misschien gaat daar wat mis. Of misschien gebruiken mensen andere manieren (zoals een third-party-app of de mobiele site) om twitter te gebruiken enz.

Anyway. Ik kan me best voorstellen dat de groei van twitter er uit is en dat het gebruik zelfs wat daalt. Maar dit onderzoek voelt verdacht onbetrouwbaar.

Daarnaast is de titel tendentieus. De meting gaat alleen over de apps. Niet over het gebruik van Twitter als geheel.

Remi van Beekum

Het onderzoek bevat 1.000 mensen. Als je die opsplitst in iOS vs. Andoid kom je dus op max 500 per OS.
En als je dat weer opknipt in 5 leeftijdsgroepen. Heb je dus max 100 mensen per leeftijdsgroep+OS-combinatie.

Statistische significantie is niet mijn sterkste punt. Maar volgens mij hoef je geen Sherlock te heten om te zien dat 100 mensen te weinig is om dit soort cijfers te roepen.

Harry

Pfff. Wat een onzincommentaren weer van lieden die er al helemaal geen zicht op hebben. De hier beschreven trend wordt al enige tijd wereldwijd gemeten. Twitter wordt vooral mobiel gebruikt, via apps. Is er nog iemand die Twitter op een mobiele browser gebruikt?

De Dutch Mobile Tracker wordt inderdaad al geruime tijd door Telecompaper gebruikt voor web- en appmetingen en gaat uit van ‘real life’ gebruik onder duizend consumenten. Of die nu op iOS of Android zitten doet er echt niet toe.

Dat systeem geeft dan onder meer aan:

OS name,
OS version (Android only),
device model (Android only),
app name, app start time,
app duration, web URL,
web start time,
web duration,
Wi-Fi or 3G connectivity,
data usage (MB).

Als dan een significante verschuiving optreedt kun je daar best wel enige waarde aan hechten. Volgens mij heeft Telecompaper deze trend vorig jaar ook al eens gemeld.

Menno

Volgens deze (zeer betrouwbare) grafiek van Browserstats, gebaseerd op miljoenen gebruikersstatistieken, is het gebruik van Twitter in Nederland het afgelopen jaar juist gestegen. Eens met vorige reacties; het artikel is wat kort door de bocht, de titel riekt naar clickbait.

http://gs.statcounter.com/#all-social_media-NL-monthly-201403-201503

Jan Libbenga

Wat Telecompaper meet is een trend die al enige tijd gaande is. Het Nationale Social Media Onderzoek 2014 van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy kwam tot identieke conclusies: die noemde 2,8 miljoen Nederlanders die gebruik maken van Twitter, waarvan 1 miljoen dagelijks. Dat is flink minder dan in 2013. Toen maakten nog 3,3 miljoen mensen gebruik van Twitter. Ook het dagelijks gebruik loopt terug. Vorig jaar maakten 1,5 miljoen mensen dagelijks gebruik van Twitter, eenderde is afgehaakt.

Jelte

Zat Twitter eerder ook niet standaard op iOS ingebakken? Terwijl je dat nu als app moet downloaden? Zou e.e.a. kunnen verklaren. En hoe zit het eigenlijk met de gemiddelde tijd dat gebruikers actief zijn?

Jarno Duursma

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de kop van dit artikel geschreven is met het idee om traffic te genereren.
Ik ken ook verschillende cijfers over het Twitter gebruik in Nederland. Ook die van Statcounter. Het onderzoek van Newcom heb ik ook gelezen, (…)
De partij die echt weet hoe het zit is natuurlijk Twitter, maar die zwijgen, want bedrijfsgevoelige info.
Ik vind dit een ‘dun’ onderzoek, daar zijn we het allen over eens. Past daarom ook niet bij Emerce; wel bij Metro ofzo.

Archie

Pieter

@Archie: Dat er een daling vanaf 2009, 10, 11 of 12 gaande was, is al lange tijd bekend. Gaat met name om het laatste jaar wat interessant is (zet de daling nog verder in of niet). Wat dat betreft vind ik de resultaten van YouTube eigenlijk veel verrassender.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond