Deel dit artikel
-

‘Geen Twitter-wet nodig’

Een nieuwe wet die identiteitsdiefstal in de digitale wereld strafbaar stelt, is niet nodig. Dat zegt advocate Anke Verhoeven van SOLV Advocaten. Collega Bénédicte Ficq, zelf slachtoffer van identiteitsfraude, had hiervoor in NRC Handelsblad gepleit.

De huidige wetgeving is voldoende om nep Twitterberichten aan te pakken, stelt Verhoeven. Diefstal van andermans namen is al zo oud als het internet zelf. In het pre-Twittertijdperk ging het meestal om domeinnamen die onterecht werden geclaimd. Premier Balkenende protesteerde met succes bij de rechter tegen de registratie van de domeinnamen Janpeterbalkenende.nl en Jan-peterbalkenende.nl en onlangs wist minister-president Rutte via de rechter de domeinnaam Ministerpresidentrutte.nl op te eisen.

Het registreren en gebruiken van een domeinnaam of Twitteraccount met de naam van iemand anders kan in veel gevallen ook een onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens zijn, aldus Verhoeve. Voor een verwerking van persoonsgegevens is op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) namelijk steeds een in de wet genoemde grondslag nodig. De drie belangrijkste wettelijke grondslagen zijn toestemming van de betrokkene, de uitvoering van een overeenkomst of een gerechtvaardigd belang. Geen van deze grondslagen kan in dit geval opgaan, zodat de registratie en het gebruik van de naam van een ander voor een Twitteraccount ook op grond van de Wbp onrechtmatig zal zijn.

Naast de gang naar de rechter, is volgens Verhoeven in de meeste gevallen ook een veel simpelere en snellere methode voor handen. Praktisch alle social media, zo ook Twitter, kennen een mogelijkheid om onrechtmatig gebruik van het medium te melden. Dat kan vaak eenvoudig door het sturen van een e-mail, het invullen van een webformulier of het aanklikken van een meldingsknop. Vaak wordt de betreffende account of uiting door het medium uit voorzorg snel geblokkeerd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Verhuiscommode

“@BerrAdam_: RT @BerrAdam_: Jezus waarom zijn mensen zooo zielig om op me acc te gaan wtf !!! « Jij zit zelf op me acc domme zeekoe”

En hoe zit het dan met accounts die worden gehackt en gebruikt voor strafbare doeleinden? Die blijven vaker wel dan niet ook bij melding ervan nog maanden actief en aangiften halen doorgaans weinig uit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond