Deel dit artikel
-

Gemeente Leiden bereikt akkoord met Lira en Pictoright

De gemeente Leiden heeft een akkoord met Lira en Pictoright over een jaarlijkse vergoeding ten behoeve van freelance tekst- en beeldmakers. De gemeentelijke archiefinstelling Erfgoed Leiden en Omstreken kan hierdoor het krantenarchief online beschikbaar stellen.

Na jaren van gesprekken en een uitspraak van de Haagse rechter eind 2014, hebben de partijen overeenstemming bereikt over een collectieve regeling. Met deze regeling verkrijgt de Erfgoed Leiden en Omstreken toestemming om via internet toegang te bieden tot de artikelen en afbeeldingen in het krantenarchief van freelance makers waarmee nog geen individueel contract is gesloten.

De gemeente betaalt voortaan jaarlijks een vergoeding aan Lira en Pictoright. Voor de periode voorafgaand aan het akkoord, waarin de pagina’s online werden getoond zonder de benodigde toestemming van alle rechthebbenden, hebben partijen ook een regeling getroffen.

De gemeente Leiden vindt dat de huidige Auteurswet onvoldoende is toegesneden op de ontwikkeling van het digitale tijdperk en zal de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wijzen op de problemen die dit voor gemeenten creëert en aandringen op een herziening van de Auteurswet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond