-

Tech M&A Insider podcast: voorkom ellende bij het verkopen van je techbedrijf

Tech M&A Insider is een Nederlandstalige podcast over het verkopen van tech- en softwarebedrijven. Deze keer over het voorkomen van gedoe bij de verkoop.

In deze aflevering van de podcast Tech M&A Insider hebben we het over het belang van een M&A-advocaat bij het verkopen van je techbedrijf. Ik ga in gesprek met Matthijs van den Broek van Rutgers & Posch Advocaten, expert op het gebied van de juridische aspecten van tech M&A.

Een goede klik tussen ondernemer en advocaat

Een van de belangrijkste aspecten die aan bod komt tijdens deze aflevering is het cruciale belang van het opbouwen van vertrouwen tussen de ondernemer en de advocaat. Een goede samenwerking kan namelijk hét verschil maken in het succes van het verkoopproces. Van den Broek: “Ga in ieder geval in gesprek met minimaal twee advocaten. Voel aan of er een klik is. Een wederzijdse klik maakt het proces vaak een stuk prettiger en efficiënter. Er is vertrouwen en dat helpt iedereen”.

Aandachtspunten bij deals

Van den Broek deelt ook waardevolle inzichten over de verschillen tussen deals met Europese en Amerikaanse partijen. Naast de culturele verschillen kunnen ook de juridische verschillen namelijk voor onduidelijkheid en daardoor problemen zorgen.

Een ander belangrijk aspect is het zorgvuldig vastleggen van Intellectueel Eigendom (IE). Eigen IE is cruciaal is voor de waarde van techbedrijven. Potentiële kopers van een techbedrijf hebben interesse in de klanten, het team, soms het merk, maar natuurlijk ook de achterliggende code. Dat is een veelgemaakte fout, volgens Van den Broek: “Er worden vaak ZZP-ers ingehuurd om te helpen bij het programmeren. Maar wat zijn de afspraken over het Intellectueel Eigendom? Dat soort dingen wil je vooraf absoluut vastleggen”.

Actueel Nederlands technieuws

Naast het gesprek met Van den Broek schuift Sander Hulsman van Computable aan om het meest actuele Nederlandse technieuws te bespreken. Hij werpt licht op ASML en Imtech en bekijkt ook de nieuwste investeringen in Nederlandse techbedrijven, waaronder mogelijk het opkomende ‘nieuwe ASML’. Ik deel ook nog een filmtip gerelateerd aan legal M&A en natuurlijk laat onze ‘techteckel’ zich ook weer even horen.

Luister naar de nieuwste aflevering van Tech M&A Insider hieronder, of op de eigen website van de podcast, Spotify of Apple.

Over de auteur: Martijn van der Hoeden is CEO bij No Monkey Business.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond