Deel dit artikel
-

Goedkopere mobieltjes, bieden op huizen, de veranderingen voor 2015

Iets goedkopere mobieltjes, verblijfsvergunningen voor startups, EU-BTW betalen en bieden op huizen via internet, per 1 januari zijn verschillende wijzigingen doorgevoerd die deels consequenties hebben voor de internetbranche.

Nieuwe thuiskopieheffingen
De thuiskopieheffingen dalen met 30 procent. Dit betekent een heffing van 3,50 euro op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met Mp3 spelers, tablets, HDD-recorders en settopboxen met harde schijf. Draagbare audio-/videospelers krijgen een heffing van 1,40 euro. Voor externe HDD-schijven en e-readers geldt straks een bedrag van 0,70 euro. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 0,02 euro.

Chipknip afgeschaft
Vanaf nieuwjaarsdag is het niet meer mogelijk om te betalen met chipknip. De markt voor de dienst is te klein geworden en modernisering kost te veel. Banken storten het resterende chipknip-saldo automatisch terug op de betaalrekeningen van hun klanten.

Start-ups
Ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie, die een bedrijf willen starten in Nederland, krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar om hun plannen te realiseren. Staatssecretaris Teeven wil zo meer veelbelovend buitenlands talent aantrekken. Start-ups hebben vaak nog geen uitgewerkt businessplan of voldoende startkapitaal. Hierdoor komen zij niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als zelfstandige.

EU-BTW betalen via One-Stop-Shopregeling
Vanaf 1 januari 2015 zijn digitale diensten aan particulieren belast in het land waar die particulier woont. Het gaat bijvoorbeeld om software downloads, telefoonverkeer en televisieuitzendingen. De BTW wordt opgegeven via de mini One Stop Shop-regeling (MOSS).

Wettelijke rente particulieren daalt naar 2%
Bij een betalingsachterstand kan een winkel wettelijke rente opleggen. Per 1 januari 2015 daalt de wettelijke rente voor consumenten van 3 naar 2 procent.

Alleen auteursrecht creatieve teksten
Catalogussen, gebruiksaanwijzingen, dienstregelingen, theaterprogramma’s en telefoongidsen vallen vanaf 2015 niet meer onder de Auteurswet. Het auteursrecht geldt alleen nog voor teksten waarbij de maker een creatieve prestatie levert.

Energielabel
Winkeliers moeten producten die energie verbruiken, zoals koelkasten en tv’s, voorzien van een energielabel. Dit label moet naast de prijs worden getoond. De verordening geldt alleen voor producten of bijgewerkte artikelen die vanaf 1 januari 2015 op de markt komen. Tot nog toe gold deze regel alleen voor fysieke winkels.

Bieden op huis
Particulieren kunnen bij de gedwongen verkoop van een huis voortaan een bod doen via internet. Daarmee wordt de kans kleiner dat huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht en krijgen particulieren op de veiling meer mogelijkheden. De notaris bepaalt via welke website kopers kunnen bieden. Een internetveiling moet veilig, toegankelijk en betrouwbaar zijn. Bieders mogen de gang van zaken niet manipuleren en back-ups moeten voorkomen dat veilinggegevens verloren gaan. Verder moeten belangstellenden het aanbod van te veilen huizen makkelijk kunnen bekijken. Pas als iemand wil gaan bieden, wordt hij verplicht zich te registreren. Daarna worden de biedingen ingevoerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond