Deel dit artikel
-

Hands-on: Mydlink Home

Een basis smarthome-kit, volledig te installeren met de simpelste smartphone. Ik had een starterskit op test: een WiFi bewegingsdetector (DCH-S150), een HD-camera (DCS-935L) en een WiFi stekkerdoos (DSP-W215). Het vierde product, de Monitor 360 (DCS-5010L), heeft als verschil met de basiscamera dat deze motorgestuurd alle kanten op kan ‘kijken’.

Er zijn meerdere systemen die via een app je apparaten kunnen bedienen, denk bijvoorbeeld aan Klik Aan Klik Uit, Belkin WeMo en Woonveilig. Als we kijken naar verlichting die via apps zijn te bedienen, dan is er zelfs nog meer keuze. Eén ding ben ik echter nog niet tegengekomen, althans goed werkend, en dat is wat Mydlink Home zo uniek maakt: Rules. In feite kleine macro’s die je kunt activeren en programmeren via de app. Dat gaat volgens het ‘if-this-than-that’-principe.

Simpel voorbeeld: Wanneer de bewegingssensor beweging waarneemt, stuur dan een berichtje naar mijn smartphone met de melding op welk tijdstip deze beweging werd waargenomen.

Je kan ook een ander apparaat uit de Mydlink Home-serie erin betrekken: Wanneer de bewegingssensor beweging waarneemt, dan moet de Smart Plug aan worden gezet, zodat bijvoorbeeld een lamp kan worden aangezet.

De ‘rules’ die je kunt gebruiken, zijn nu nog redelijk beperkt, maar toereikend. Het zou bijvoorbeeld handig zijn om de website ifttt.com erin te kunnen betrekken: als er beweging is, stuur een melding naar het volgende e-mailadres en voeg er de tijd aan toe en plaats die in een Google Spreadsheet. Als je eenmaal gaat bedenken wat je zou kunnen doen met alleen al de Smart Plug en de Motion Sensor, dan hoop ik echt dat die ifttt.com-ondersteuning onderweg is of op zijn minst meerdere functies in de app worden toegevoegd.

De installatie verliep redelijk vlot, maar het had sneller gekund als ik WPS op mijn WiFi-router had gehad, dan had je met slechts het drukken op een WPS-knop van de de sensor, meteen verbinding kunnen maken, zonder allerlei wachtwoorden in hoeven te voeren. Nu moest ik met een QR-code verbinding maken met bijv. de bewegingssensor, in de app duidelijk maken welk WiFi-netwerk de juiste is, verbinding maken met het netwerk, met je smartphone weer via WiFi verdergaan en in de myhome app functies toekennen aan een apparaat. Het lijkt een hoop gedoe, maar binnen 2 à 3 minuutjes is het gepiept.

Het was vanuit de naam al duidelijk dat het systeem meer gericht is op het gezinsleven, dan op het bedrijfsleven. Zeker op het gebied van alarmering voldoet het niet aan de eisen die een verzekering zou stellen aan een beveiligingssysteem. Ondanks de beperkingen die het systeem nu heeft (wat betreft het programmeren, alsook het aantal producten) was ik toch al in staat hele leuke dingen te doen met Mydlink Home en eigenlijk ontdek ik elke dag wel weer iets nieuws wat je met een bewegingssensor, slimme stekkerdoos en een draadloze camera zou kunnen doen.

Zelfs met alleen de bewegingssensor kun je al van start gaan. Zo wilde ik eens goed gaan bijhouden hoe lang ik precies in mijn studio aan een klus werk. Elke keer vergat ik dat goed bij te houden. Met de melding van de sensor kreeg ik niet alleen een reminder dat ik de studio binnenkwam, maar ook melding met de precieze tijd, die ik met de melding van het verlaten van de studio, weer netjes op mijn iPhone binnenkreeg. Niet onbelangrijk, na paar dagen in gebruik, bleek dat meldingen gelijk en consequent werden weergegeven. Het is dus echt één keer instellen en niet meer omkijken.

Dat opende mogelijkheden. De suggestie van de mydlink home-commercial om een signaal te genereren en het camerabeeld te tonen mag dan bij het thuiskomen van kinderen een grappige feature zijn (hoewel, net is toch een soort van bespieden), in een werksituatie kan het echt handig zijn. Plaats een sensor bij de deur van je winkel of showroom en bij binnenkomst van een klant, laat je de lichten aangaan met de smart plug, krijg je een signaal en kijk je op je smartphone de beelden, terwijl je naar de ruimte toeloopt. Ook hier weer, alles werkt ‘instant’, binnen drie sec kun je de situatie inschatten. En mocht een slimmerd de sensor weghalen, krijg je daar ook meteen een melding van.

In de studio bleek die situatie perfect te werken bij ruimtes die geen direct contact met de controlekamer hadden. Als na een pauze de artiest in kwestie weer de ruimte kwam binnenlopen, kreeg de technicus een signaal, keek op zijn smartphone of iedereen weer aanwezig was en liep naar de controlekamer.

Met de dag kwamen er nieuwe opties bij: een audioalarm laten starten bij het betreden van een ruimte of juist een rustgevende welkomsboodschap, een ruimte opstarten die af en toe wordt gebruikt, verwarming aanzetten en tevens gelijk bijhouden wat het verbruik is, want dat is ook een optie met de smartplug.

Het systeem zelf is niets mis mee, de prijzen zijn schappelijk en ik had al gauw de behoefte om alle ruimtes te voorzien van meerdere smartplugs en sensoren. Of dat goed werkt zonder interferentie kan ik helaas nog niet zeggen. Wel kwam ik erachter dat het WiFi-signaal in alle ruimtes sterk moet zijn, anders verliest de sensor al wel snel contact.

Voordeel van deze manier van aansluiten, is dat je geen autonoom systeem nodig hebt, je kan gewoon mee op het beschikbare WiFi-signaal. Ook zijn er geen kosten voor de connectie met de server van Dlink, waar je toch steeds gebruik van maakt en waar je bij andere systemen al gauw vijftien euro per maand voor moet betalen.

Nadelen zijn er niet echt, maar wel wensen: meer Rules, een connectie met ifttt.com en uitbreidingen als een regelbare dimmer of lichtschakelaar. Maar zo te lezen uit het persbericht, gaat dat laatste wel goedkomen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Willem

Hoi Sander, duidelijk verhaal en inderdaad fraaie toepassingen. Kan je me uitleggen hoe je het voor elkaar heb gekregen om de notificaties binnen te krijgen op je smartphone. De rules zijn duidelijk maar ik krijg niets binnen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond