Deel dit artikel
-

Hands-On: iOS 8 is eigenlijk iOS 7 Plus

Vanavond zet Apple de gratis software gereed voor iOS 8, waarmee iPad, iPod Touch en iPhone kunnen worden bijgewerkt naar de meest recente versie. Wat is er nieuw aan iOS 8? Emerce testte de zogenoemde Golden Master versie.

De ervaring zal wel overal hetzelfde zijn: ondanks het hogere versienummer lijkt er ogenschijnlijk niets veranderd na de update. Het is exact hetzelfde uiterlijk als iOS 7 en de veranderingen moet je echt met een lampje zoeken. Misschien heeft Apple daarom een app Tips toegevoegd, waardoor je de nieuwigheden kunt ontdekken. Wel voelt iOS weer frisser en stabieler, maar dat lijkt zo na iedere update.

De enige echt nieuwe app heet Gezondheid en daar heb je eigenlijk alleen wat aan als je er een fitnesssensor aan koppelt, zoals de armband van Nike of de nieuwe Apple Watch. De app Gezondheid verzamelt dan alle gegevens op een centrale plek. Gezondheid staat overigens niet op de iPad.

Ook andere veranderingen zitten vaak diep ingebakken in applicaties zelf. Berichtencentrum ondersteunt voortaan het gebruik van (externe) widgets, zoals Android gebruikers die al langer kennen. In eerdere iOS versies waren er alleen widgets van Apple zelf, maar nu is het wachten op toepassingen van derden. Het gevaar van overdadig veel informatie op zo’n klein schermoppervlak is met al die widgets levensgroot aanwezig. Het snel accepteren van een agenda-afspraak zonder Agenda-app te starten is dankzij interactief notificaties ook weer net iets handiger, maar hebben we het gemist?

Of neem stemberichten inspreken: Dat kan door met de duim de (home)knop ingedrukt te houden en omhoog te vegen om je boodschap te versturen. Een video versturen kan eveneens, net als het delen van de locatie. Kortom: Berichten, voorheen eigenlijk vooral bedoeld voor SMS-toepassingen, wordt op de iPhone een beetje als WhatsApp, maar dan met een groot nadeel: je kunt alleen communiceren met je Apple-vrienden.

Een nieuwe eigenschap waaraan je bijgewerkte iPhone je meteen herinnert, is delen met gezin. Als één iemand uit het gezin een nummer, film of app koopt, kan de rest van het gezin meteen ‘meegenieten’. Maar dat moet je uiteraard eerst configureren. De gedeelde gezinsagenda is best aardig, al kun je je afvragen wat er nog aan de keukentafel wordt besproken tegenwoordig. Moet dat echt via een app?

Handoff, waarmee je op je iPhone kunt beginnen aan een e-mail en er later op je Mac mee kunt verdergaan, of vice versa, is een trucje dat alleen werkt als je het complete ecosysteem van Apple in huis hebt, en dan met minimaal Yosemite op je MacBook of iMac. Als je iPad of Mac met hetzelfde WiFi-netwerk is verbonden als je iPhone met iOS 8, kun je voortaan ook bellen en gebeld worden. Bij een inkomende oproep zie je de naam, het nummer en de profielfoto van de beller. En toch: vermoedelijk zal het grootste deel van de gebruikers gewoon even opstaan om zijn iPhone te pakken.

Het nieuwe QuickType-toetsenbord in iOS 8 voorspelt wat je wilt typen, maar helaas nog niet in de Nederlandse taal. Tot slot is ook Spotlight uitgebreid. Zoeken kan naar websites, in iTunes of iBooks Store, afhankelijk van de locatie.

iOS 8 zit met andere woorden boordevol aardigheidjes die velen vermoedelijk nooit ontdekken en wellicht ook niet echt nodig hebben. In dat opzicht is iOS 8 eerder iOS 7 Plus.

Maar misschien moeten de grootste verrassingen nog komen. Apple heeft met iOS 8 ook ontwikkaarsoftware uitgebracht voor gezondheidstoepassingen (HealthKit), Smart Home (domotica) en virtuele opslag (CloudKit), waarvoor speciale apps kunnen worden ontwikkeld. En die komen uiteraard niet van Apple zelf.

Jammer is wel weer dat de iPad niet over dezelfde apps beschikt als de iPhone. Aandelen, weer en calculator ontbreken ook weer in deze versie, net als Passbook, de app voor het vergaren van digitale coupons, tickets en betaalkaarten. Passbook staat vreemd genoeg wel op de iPod Touch, een apparaat zonder NFC chip of SIM kaart. Zelfs al gebruik je de software niet actief voor betalen, dan nog is het handig om gegevens bij je te dragen, denk aan tickets voor concerten.

Het is gissen hoe laat Apple de updates live zet, maar vaak is het in de vroege avonduren, zo rond de klok van 19.00 uur. Houd rekening met flinke vertragingen en foutmeldingen, want miljoenen gebruikers zullen hun iPhone of iPad tegelijk willen verversen. Het gaat dit keer ook nog eens om forse bestanden van 1,6 tot ruim 2 GB. De Golden Master-edities (dat is de software die aan ontwikkelaars beschikbaar is gesteld) zijn overigens al wel uitgelekt, zodat je die ook handmatig kunt installeren.

Deel dit bericht

15 Reacties

Robin

Ik mis in het artikel een aantal zeer handige functies:
– 3rd party toetsenborden met Swype functie (veel sneller typen) bv Swype, Swiftkey, Touchpal X, Path Input Pro.
– uitwisselbaarheid van info tussen apps

vion

Bij de vorige grote update werden de notes bijna onleesbaar door de gele letters op een witte achtergrond (bij website adressen, getallen, telefoonnummers e.d)
Ik hoop dat dat gefixed is.

Pomoek

Belachelijk dat QuickType nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Dat is wat mij betreft een belangrijke update die goed werkt en al lang beschikbaar is bij Android. Echt slecht.

Jur

Hij slaat constant vast op internet en kopiëren van teksten is alhelemaal moeilijk geworden…jaaaaa alleen als je supersnel kunt switchen . Houdt je vinger op hetscherm en direct aanklikken op kopiëren anders ben je al te laat. Totaal niet tevreden met deze update

Maarten

Als ik gebeld wordt op m’n iPhone gaat ook m’n iPad over.
Iemand idee hoe je dit uitzet.

Eabele

Als ik radio1 aanzet op de Ipad valt het geluid na iets meer dan een kwartier weg. Ik vind dit waardeloos.. Het is overigens bij alle radio programma’s. Ook jammer dat ios8 geen tekentablets herkend via bleutooth, het had voor mij geweldig geweest. Ik vind ios8 zeker geen verbetering, eerder een verslechtering..

Johan

Echt een waardeloze update zeker 1gig. aan ruimte ingeleverd met als reseltaat dat de helft van de app’s niet goed meer werken. en inderdaad na15 minuten valt het geluid van de radio weg. Ook lopen regelmatig de programma’s vast, Zelfs dit berichtje heb ik 3 keer opnieuw moeten doen omdat het totaal vast liep tijden het typen. Goede raad, laat deze update voor wat het is tot de meeste fouten er uit zijn. Het is absoluut niet leuk meer om op deze manier je ipad te gebruiken.

Eric

Na het updaten van iOS 8 slecht geluid op m’ n iPad. Naar alle geluids instellingen gekeken en geprobeerd maar zonder resultaat. Wachten op de volgende update?

Bianca

Na het updaten van iOS 8 slecht geluid op m’ n iPad. Naar alle geluids instellingen gekeken en geprobeerd maar zonder resultaat. Af en toe geen geluid uit en aanzetten is de enige oplossing Wachten op de volgende update?

Magda

Na het updaten van iOS 8 valt telkens men internet radio uit na 12 minuten, vind het heeeeeel spijtig dat ik die update gedaan heb, iemand een oplossing daarvoor? Ben echt niet tevreden.

Roel

Schandalig dat na een update bepaalde zaken slechter worden zoals stream radio bijv. Graag met spoed een correcte update Apple.

Andy

Ik heb hetzelfde probleem met de radio..telkens na klein kwartiertje valt alles weg… Moet alles dan weer opnieuw opstarten! Apple ik heb voor jullie gekozen… Maar of ik er weer voor zou kiezen! Los dit svp snel op! Belachelijk voor zo n merk! Waardeloze update!!!

Francien

Ook ik “baal” er van dat ik, na toch wel een overweging gemaakt te hebben, iOS 8 geïnstalleerd heb op mijn iPad. Had eerst de iPhone geüpdatet. Ben nu de documenten in Pages kwijt, heb ze nog wel op mijn iPhone maar kan ze blijkbaar alleen handmatig overzetten. En………de radioverbinding valt weg na een klein kwartier.
Het geeft irritatie in elk geval.

Marjo

Ook bij mij ineens een heel slecht geluid op de radio

Ansell

Even je i-pad of telefoon helemaal uitschakelen. Na enkele minuten inschakelen en het geluid is terug.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond