Deel dit artikel
-

Hands-on: iPhone 7

Soms kan negatieve publiciteit ook in je voordeel werken. Dat bleek weer eens tijdens de aankondiging van de nieuwe iPhone 7 anderhalve week geleden. In de aanloop van de presentatie in San Francisco wisten diverse Apple blogs te melden dat de nieuwe iPhone niet veel bijzonders zou worden. Een overgangsmodelletje in afwachting van een revolutionair nieuw design in 2017, zo heette het.

Dat bleek mee te vallen. De iPhone 7 heeft wel degelijk een nieuw design, zonder voelbare naden en in een spat- en waterbestendige behuizing. Voor het eerst verkrijgbaar in een ‘markante gitzwarte uitvoering’. Geanodiseerd en gepolijst. Met een nieuw camerasysteem en stereoluidsprekers. En een niet-mechanische thuisknop gekoppeld aan een Taptic Engine voor voelbare feedback. Met de ‘krachtigste chip die ooit voor een smartphone is gebruikt’. En ja, zonder minijack aansluiting.

Om met dat laatste te beginnen: er is behoorlijk gemopperd over het verdwijnen van de minijack, noodzakelijk om het apparaat waterdicht te maken, maar Apple laat zijn gebruikers niet in de kou staan: iPhone 7 wordt geleverd met EarPods die zijn voorzien van een Lightning-connector. En wil je toch je oude koptelefoon gebruiken, dan kun je die aansluiten met de meegeleverde minijack-adapter. Veel geld betalen voor een adapter, zoals we in het verleden gewend waren van Apple, is er dus niet bij.

Intern heeft het toestel een flinke speedboost gekregen. De nieuwe A10 Fusion-chip is niet alleen veel sneller – en dat merk je aan alles – maar ook slimmer. Bij weinig intensieve taken schakelt hij automatisch over op zuinige rekenkernen, waardoor je de normale iPhone een uur langer en de iPhone Plus twee uur langer kunt gebruiken.

iPhone 7 heeft ook twee keer zoveel capaciteit als iPhone 6S, met 32 GB, 128 GB en 256 GB. Het instapmodel van 16 GB is terecht verdwenen.

Apple heeft daarnaast flink zijn best gedaan op zijn camera. Die is uitgerust met een sterk verbeterde optische beeldstabilisatie om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Met als resultaat een langere belichtingstijd. Er valt vijftig procent meer licht op de camerasensor dan bij iPhone 6S. En vier leds geven ook meer licht in het donker dan bij de iPhone 6S.

De iPhone Plus heeft zelfs twee camera’s, zoals je die ook steeds vaker bij de concurrentie vindt. Via een nog te volgen update belooft Apple binnenkort een scherptediepte-effect. Daarmee kun je gezichten scherp vastleggen terwijl de achtergrond vaag blijft, wat nu vooral mogelijk is met dure spiegelreflexcamera’s.

Heel veel tijd om die camera uit te proberen hebben we niet gehad, en hij zal vermoedelijk ook niet de doorslaggevende factor geven bij de aanschaf van een iPhone. Het is knap dat dat de camera steeds beter wordt, maar tippen aan een spiegelreglecamera kan hij nog altijd niet. Tien keer zoomen geeft ook op een iPhone kwaliteitsverlies.

gallery_jump_silhouette_large

Toegegeven: de iPhone 7 is geen revolutionair ontwerp. De vraag is of dat ook nog verlangd kan worden van een smartphone die langzamerhand wel is uitgekristalliseerd. Bovendien hebben concurrenten van Apple bewezen dat vernieuwing omwille van de vernieuwing vaak niet goed uitpakt: op dat 3D scherm van de geflopte Amazon smartphone zat niemand te wachten. Scrollen met de ogen of een filmpje pauzeren als je de andere kant opkijkt, twee innovaties van Samsung, je hoort er niemand meer over.

De kritiek dat Apple niet meer vooruitloopt met zijn smartphones is niettemin gerechtvaardigd: het bedrijf is van leider meer volger geworden, maar wel een die de concurrentie telkens weer weet te overtroeven met technische superioriteit.

En dat is ook het voorlopige eindoordeel over iPhone 7: Leg je hem naast de iPhone 6S, dan zie je in eerste instantie maar weinig verschil. Ga je ermee aan de slag, dan groeit de bewondering. Het stereogeluid maakt echt een verschil, en nog meer in combinatie met voelbare feedback. Game-ontwikkelaars, die via API’s toegang tot de Taptic Engine krijgen, zullen daar dankbaar gebruik van maken. Een explosie hoor je niet alleen, je voelt hem ook, over het hele scherm.

De langere batterijduur, de waterdichte behuizing, het grotere dynamische audiobereik, de verbeterde camera en de snellere chip maken de iPhone 7 – zeker in combinatie met iOS 10 – tot een gewilde smartphone. Maar dan wel eentje voor echte Apple connaisseurs.

Gebruik je de iPhone voor surfen, mailen, chatten, bellen, muziek luisteren en een enkele foto, blijf dan lekker die iPhone 6 houden. Apple houdt dat model gewoon in de lucht, zelfs met extra opslagcapaciteit.

capture

 

 

 

Deel dit bericht

8 Reacties

iPhone Lover

Ik heb hem al binnen!

wilco

Als objectieve koper heb ik liever een product wat realistisch wordt neergezet dan iemand die al een voorkeur heeft gemaakt en vervolgens er een review over schrijft. Leuk dat je gek bent op Apple, maar na jou review koop ik nog liever een exploderende Note7 dan de overstap te maken naar een fapple.

Tom

Wilco is vermoedelijk weer zo’n Samsung fanboy die er niet tegen kan dat een iPhone positief besproken wordt.

rene de balinees

het is met alles zou ik wat je zelf gebruikt koop geen toestel waar van alles op zit en het niet gebruikt ik zelf zweer bij IPHONE 7 had hier voor de 6 s

Guido

Klinkt arrogant, maar mensen die telkens negatief doen over een “Apple Iphone” zijn heel vaak mensen die het gewoon niet kunnen betalen!
Apple is al jaren de beste telefoon die er is. Wellicht niet qua hardware specs, maar dat maakt de software ruimschoots goed!
De Iphone werkt zoals het hoort te werken!

ferdinandes

@all die het hebben over iphonelovers of android fanboys. Het review is wel degelijk behoorlijk gekleurd. Zeker als je het vergelijkt met de grote gadgetblogs. Als je heel eerlijk kijkt is dit toestel, (zoals het review wel terecht aangeeft) vooral bedoelt voor mensen die het nieuwste van het nieuwst willen hebben. Het weglaten van de jackingang is echt een fout, zeker icm het niet aanbieden van usbc, wat tenminste nog zou zorgen voor universaliteit. Verder een mooi toestel met qua processor potentieel.

Ps beetje flauw om te verwijzen naar functies van samsung van jaren geleden. Voor de iphone zijn ook zat voorbeelden van ‘innovaties’die niemand gebruikt. Eén recente is bijv force feedback. Dat wordt nauwelijks gebruikt blijkt uit cijfers.

@Guido. Het klinkt niet arrogant, maar is arrogant om te zeggen dat mensen die negatief doen over een iphone dit gewoon niet kunnen betalen. Feit is dat 99% van de mensen met een goede android telefoon van max €200,- geen enkele functie zouden missen die ze op de iphone hebben (bijv moto g4). Verder heeft apple juist goede hardware, dat goed aansluit op de software. Maar de software is niet bijster goed en itt een aantal jaren geleden behoorlijk complex geworden.

Guido

@Ferdinandes
Mijn vader heeft een toestel van €200. Is er erg tevreden mee hij mist geen enkele functie. Als hij echter mijn Iphone neemt, zegt hij zelf dat het een klasse apart is.
Het gaat erom dat mensen met de vinger naar Apple wijzen alsof het waardeloos spul is en ze met hun telefoon hetzelfde kunnen. Dat is een vrij bekrompen beredenering, en heeft te maken dat het een soort afgunst is voor mensen die wel een Iphone hebben.
Hetzelfde als zeggen dat een Mercedes niks is, omdat je zelf een lada hebt en het toch maar om “vervoer” gaat. Daarnaast Mercedes afkraken, dat het “niks” is en die snufjes, snelheid etc. toch niet nodig hebt.

ferdinandes

@Guido, ik snap je punt wel, maar het is veel te zwart-wit. In jouw analogie dou je alsof er alleen maar lada’s en mercedessen zijn. verschillende mensen, verschillende wensen, maar jouw benadering is nogal stereotiep.

De iphone is een mooi apparaat, maar qua design niet perse beter, of een klase apart tov een €300,- kostende Motorola. Feit is dat je bij een iphone veel voor het merk betaald. Als je dat prima vind is dat prachtig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond