Deel dit artikel
-

Hands-On: MacOS X Yosemite Preview

Onder de noemer Completely New, Completely Mac heeft Apple zijn software voor iMacs en MacBooks een complete make-over gegeven. De software voor smartphones en die voor de desktop schuift steeds meer in elkaar. Het Emercelab probeerde de Preview-versie.

Het beste nieuws dat Apple een dezer dagen had te vertellen over de nieuwe systeemsoftware voor MacBooks en iMacs is dat we niet tot het najaar hoeven te wachten om het nieuwe Mac OS X Yosemite uit te proberen. Apple begint deze zomer een bètaprogramma waaraan ook niet-ontwikkelaars kunnen meenemen. Je kunt je aanmelden met de Apple ID. Wil je met alle geweld de huidige Preview nu al uitproberen, dan kun je hem hier downloaden (kies Torrent of Direct).

Het is ten zeerste af te raden om deze versie over je bestaande systeem heen te zetten. De beste optie is om een hem op een aparte partitie te zetten (instructies hier), simpelweg omdat sommige programma’s nog niet goed werken met Yosemite. Java bijvoorbeeld, maar ook de Adobecloud herkent de nieuwe versie van Safari niet. Maak minimaal 50 GB vrij voor Yosemite, en doe dat bij voorkeur niet op een MacBook Air met slechts 125 GB. Dan wordt het een beetje krap allemaal. Na installatie kun je gewoon met je bestaande Apple ID inloggen.

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat Apple de systeemsoftware voor iPhones en iPads en die voor iMacs en MacBooks steeds meer in elkaar schoven. Dat is nu ook weer het geval. En toch: ondanks de als drastisch omschreven visuele make-over (nieuw lettertype, platte iconen en transparante kaders) zit alles gewoon nog op de oude vertrouwde plaats, of het nu om de systeemvoorkeuren gaat of de menu’s aan de bovenkant van het scherm. Veel van de nieuwe functionaliteit zit namelijk onder motorkap verborgen of liever gezegd in de cloud. Zo heeft Apple nu eindelijk zijn eigen virtuele kluis, maar die vind je niet als een apart programma zoals bij Dropbox, doch gewoon in de bestandsfolders.

Yosemite kan je rustig de cloudversie van MacOS X kunnen noemen, want meer dan ooit deelt Apple via iCloud gegevens van iOS en MacOS X. Voor het eerst is er de mogelijkheid om op de MacBook op sms berichten te reageren (kon alleen op de iPhone), en kun je zelfs iPhone gesprekken via je Mac voeren. Als je Mac in een andere kamer ligt, kun je toch opnemen.

Ook bijzonder is Handoff, de mogelijkheid om werk wat je op je Mac deed naadloos te vervolgen op je iPad of iPhone of vice versa. En voor het instellen van je iPhone als internethotspot hoef je geen wachtwoord meer in te stellen. Geen van deze opties konden we testen, want daarvoor is iOS 8 (en een ontwikkelaars-ID) vereist.


Het berichtencentrum lijkt nog het meest onder hand genomen en komt overeen met wat we op iOS gewend zijn. Voor het eerst kunnen ook widgets (kleine toepassingen) van derden worden geïnstalleerd. Wat Microsoft uit Windows 8 heeft gesloopt, introduceert Apple weer in OS X. Al met al wordt het berichtenscherm daardoor wel erg druk, terwijl Apple zijn bestaande widgetoplossing Dashboard nog niet heeft gedumpt.

Ook bij Mail werkt iCloud op de achtergrond. Apple heeft een soort WeTransfer ingebouwd voor als je grote bestanden wilt versturen. Het aardige van MailDrop is dat de afzender geen Mac-gebruiker hoeft te zijn, hij krijgt een verwijzing een link. Ook nieuw in Mail: Markup, waarmee je foto’s en pdf’s kunt annoteren aan de hand van pijltjes en tekstballonnen. Ongetwijfeld afgekeken van Evernotes Snitch.

Safari ziet er gelikter uit met tabbladen die je naar links of rechts kunt schuiven. Per scherm kun je besluiten of je privé wilt surfen, waarbij de surfgeschiedenis niet wordt bewaard en er ook geen cookies kunnen worden uitgelezen.

Een andere grote verandering is Spotlight. Dit zoekscherm is ook in iOS een soort universele zoekmachine geworden, niet alleen voor lokale bestanden, maar ook voor het web.

Al met al is het nog behoorlijk knap dat Apple zoveel nieuws in een desktop OS weet te stoppen, want desktopsoftware lijkt een beetje uitontwikkeld. Toegegeven: geen van de nieuwe functies zul je dringend missen als je niet overstapt. Wie geen haast heeft, kan hem dit najaar gratis ophalen via de App Store van MacOS X.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond